Ukrajnában egy idős nő belehalt a betegségbe. Eddig ő az első halálos áldozata a Covid-19 betegségnek a kelet-európai országban. Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt március 15-29. között, a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül - jelentette be pénteken Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a testület ülését követő sajtótájékoztatón.

A tisztségviselő az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint kijelentette, hogy az összes külföldön tartózkodó ukrán állampolgár viszont ez idő alatt is visszatérhet Ukrajnába. Azokat az ukránokat azonban, akik koronavírus-fertőzésnek kitett országból térnek vissza, megfigyelésre elkülönítik.

IllusztrációForrás: MTI/Nemes János

Danyilov szavai szerint az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a többi országot arról, hogy a határokat lezárják a külföldi állampolgárok előtt.

Hozzátette azt is, hogy a két hét leteltével újabb ülést tart a védelmi tanács, és a járvány akkori helyzetétől függően felülvizsgálják a döntést.

Ukrajnában eddig három emberről állapították meg, hogy koronavírussal fertőződött meg.

Pénteken az egyik fertőzött,

egy 71 éves nő, akit előző nap szállítottak kórházba a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében, belehalt a betegségbe.

Eddig ő az első halálos áldozata a Covid-19 betegségnek a kelet-európai országban.

Ukrajnában csütörtöktől április 3-ig országos karantén van életben, ami azt jelenti, hogy bezárt valamennyi oktatási intézmény, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. Megtiltottak miden olyan rendezvényt - kulturális és sporteseményeket, koncerteket, színházi előadásokat, filmvetítéseket és mindenféle más programot beleértve -, amelyen kétszáz vagy annál több ember lenne jelen. A fővárosban, Kijevben hatvanfősnél nagyobb rendezvény már nem tartható meg.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) a bankjegyek által történő fertőzéstől tartva két hetes karantén alá helyezi az intézményhez került bankjegyeket - ezt Jakov Szmolij, az NBU vezetője jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján .