Pánikba estek a karantén hírére Ausztriában

Ausztria
Ischgl
The town sign of Ischgl is seen on March 13, 2020, in Ischgl in Tyrol, Austria, as the winter season ends earlier this year due to the coronavirus epidemic. - Austria tightened its coronavirus response by announcing the closure of non-essential retail businesses, suspending flights to France, Spain and Switzerland and locking down two western communities in Tyrol particularly affected by the coronavirus, the Paznaun valley with tourism hotspots such as Ischgl and Galtuer as well as Saint Anton am Arlberg. (Photo by JAKOB GRUBER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Ausztriában több településen keltett riadalmat a meglepetésszerűen elrendelt karantén. A néhány ezer lakosú Sankt Anton am Arlberg sítelepen pénteken pánik tört ki, amikor meglepetésszerűen vesztegzár alá vonták a tiroli községet.
Vágólapra másolva!

A rendőrség egyszer csak megjelent az utcákon, és lezárta a települést, amit a helyiek rosszul viseltek - magyarázta Helmut Mall polgármester. Ezt követően meg kellett szervezni a vendégek hazautazását, a vonatok és a buszok zsúfolásig teltek meg emberekkel.

Hasonló volt a helyzet a karintiai Heiligenblutban, amelyet március 29-ig karantén alá helyeztek.

A külföldi vendégek elhagyhatják a síparadicsomot, míg az osztrák állampolgároknak megtiltották a ki- és beutazást.

Josef Schachner polgármestert meglepte az intézkedés, amelyről ő is csak szombaton értesült. Heiligenblutban két koronavírusos beteg van, akik enyhe tünetekkel otthon lábadoznak.

Ausztriában eddig 602 esetben mutatták ki az új koronavírust, a legtöbb megbetegedést Tirolban regisztrálták. Összesen 7467 embert vizsgáltak meg, és egy ember halt meg - közölte az egészségügyi minisztérium szombaton.

Az egyik karantén alá helyezett település Ausztriában Ischgl Forrás: AFP/Jakob Gruber

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton bejelentette, hogy négymilliárd eurós (több mint 1500 milliárd forintos) válságalapot hoznak létre a koronavírus jelentette kihívások legyőzésére. Az összeget az egészségügyi ellátás stabilizálására, a közrend fenntartására és a munkaerőpiac fellendítésére lehet fordítani.

Meghalt az első beteg Szlovéniában

Szlovéniában meghalt szombaton az első beteg, akit megfertőzött a koronavírus. A délkelet-szlovéniai Metlika városban működő

idősotthon az egyik lakója halt meg, ahol egy fertőzött orvos rendelt.

Az orvos Olaszországban volt síelni, majd miután hazatért, munkába állt, és legalább 300 dolgozóval és pácienssel érintkezett. Két dolgozó és öt bentlakó koronavírustesztje lett pozitív az eset után. Szlovéniában délután 14 óráig 181 volt a fertőzöttek száma.

6000 ember van házi karanténban Horvátországban

Eközben Horvátországban 38-re emelkedett a fertőzöttek száma szombaton. A vírus eddig Zágrábban, Varasdon (Varazdin), Fiumében (Rijeka) és néhány isztriai városban volt jelen, ugyanakkor a legújabb bejelentések szerint két fertőzöttet pénteken az ország keleti felében, a magyar határhoz közeli Eszéken is regisztráltak. Horvátországban eddig 533 koronavírustesztet végeztek el, 6000 embert tartank megfigyelés alatt házi karanténban. Isztria megyében úgy döntöttek szombaton a helyi hatóságok, hogy egy hónapra bezárják a kávézókat és az éttermeket, a bevásárlóközpontok, a boltok és a benzinkutak pedig csak 18 óráig tarthatnak nyitva.

Egyelőre nincs szükséghelyzet Szerbiában

Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatóján

nem zárta ki, hogy Szerbiában is szükséghelyzetet hirdetnek a vírus terjedése miatt,

de szerinte egyelőre erre nincs szükség. Kifejtette, hogy a szükséghelyzet alatt értendő a polgárok teljes elszigeteltsége, és kérdéses, hogy ők mennyi időt képesek eltölteni ilyen körülmények között. "Nem zárom ki ezt a lehetőséget, de abban a pillanatban, amikor bevezetik (a szükséghelyzetet), nincs többé kávézó, színház, bár. És akkor a hadsereg kivonul az utcákra, és tudjuk, mi lesz a vége" - idézte Vucicot honlapján a B92 rádió.

A szerb államfő leszögezte, hogy elegendő laboratórium áll rendelkezésre a vírustesztek elvégzésére, és ebbe a magánklinikákat nem fogják bevonni. Vucic szerint járvány közepette nem is a tesztek mennyisége a kulcsfontosságú dolog, hanem hogy a polgárokat ne a pletykák és ostobaságok vezéreljék, hanem a szakemberek útmutatásai szerint cselekedjenek. Arra kérte az idősebbeket, hogy ne hagyják el otthonaikat, az idősotthonokat pedig arra, hogy engedjék ki a bentlakókat bevásárolni.

Rendkívüli állapot Romániában

Romániában hétfőtől rendkívüli állapotot vezetnek be járvány megfékezését célzó intézkedések, elsősorban a közbeszerzés egyszerűsítése érdekében - jelentette be szombaton Klaus Iohannis államfő. A rendkívüli állapotot Romániában az államfő a miniszterelnök ellenjegyzésével 30 napra rendelheti el, és legkésőbb öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az ombudsman már a hét elején azt kérte azt elnöktől, hogy hozza meg a döntést, mivel a hatóságok már eddig is olyan kényszerintézkedéseket vezettek be az állampolgárokkal szemben - például akaratuk ellenére korlátozták mozgási szabadságukat -, amelyekre csak a rendkívüli állapotban jogosultak.

Iohannis szombaton kihirdetett egy jogszabályt, amelynek értelmében a 12 évnél kisebb egészséges gyereket vagy 18 évnél kisebb fogyatékkal élő gyereket nevelő szülők szabadnapot kérhetnek munkáltatójuktól, ha a hatóságok elrendelik az iskolák bezárását.

Teljes határellenőrzés Lengyelországban

Csehországban 189-re nőtt a fertőzöttek száma, miután szombaton 39 új fertőzés történt. Szlovákiában egy nap alatt 12 új fertőzésre derült fény, számuk ezzel 44-re nőtt.

A szombat éjfélkor hatályba lépő ideiglenes lengyelországi határzár után a LOT lengyel légitársaság állami támogatással hajtja végre a távolabbi országokban - például az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban - rekedt lengyel állampolgárok hazaszállítását - közölték Varsóban a szombat esti miniszterelnöki sajtóértekezleten.

A hazatérőket a pénteki rendelet értelmében 14 napos házi karanténba helyezik.

Lengyelországban szombat estig 103 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük eddig hárman meghaltak, tizenhárman pedig meggyógyultak.