Felszólították az osztrákokat, hogy ne találkozzanak senkivel, vonuljanak házi karanténba

2020.03.15. 13:44

Továbbra sem csillapodik a járvány Ausztriában, így újabb, durva korlátozó intézkedéseket hoztak: bezárnak a sportpályák, öt főnél többen csak indokolt esetben gyülekezhetnek, és újabb országokkal szemben lépett életbe beutazási tilalom. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken jelentette be, hogy karantén alá helyezik Tirol tartomány egy részét. A döntés arra vezethető vissza, hogy az elmúlt napokban rohamosan nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban: vasárnap reggelre 758-ra emelkedett a számuk. 

Vasárnap egy bécsi kórházban meghalt egy 65 éves beteg, akinél fennállt a fertőzés gyanúja. A Ferenc József Kórház (KFJ) orvosigazgatója szerint azonban az esetet még tisztázni kell.

Ahogy az az eddigiekből is kiderült, Tirol tartományt az átlagosnál jobban sújtja a járvány, aminek következtében a tartomány vezetése további szigorításokat rendelt el. Günther Platter kormányzó (ÖVP) vasárnap "forgalmi korlátozásokat" jelentett be, így néhány kivételtől eltekintve a lakók nem hagyhatják el otthonukat - olvasható az osztrák közszolgálati televízió internetes oldalán. Ugyanakkor ez alól vannak kivételek: 

  • továbbra is lehet látogatni az orvosi rendelőket, és igénybe lehet venni orvosi szolgáltatásokat,
  • nem zárják be egyelőre a szupermarketeket;
  • a drogériák is nyitva vannak, itt is lehet vásárolni, valamint
  • a dohányboltokba is ki lehet járni. 
Útzárnál várakoznak turisták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járvány miatt vesztegzár alá vont ausztriai faluban, Sankt Anton am Arlbergben 2020. március 14-én. A vírus terjedésének megakadályozására több település is karanténba került 14 napra Ausztriában. MTI/AP/Kerstin JoenssonForrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Országos szinten is fontos bejelentések történtek: a Reuters cikke szerint az osztrák kormány ma újabb szigorításokat vezetett be. A szabad mozgást korlátozó szabályok hétfőn lépnek hatályba, míg az éttermeknek keddtől kell bezárniuk, amikor új belépési korlátozások is hatályba lépnek - mondta a kormány szóvivője. Sebastian Kurz kancellár hivatala arra kéri az osztrákokat, hogy szigeteljék el magukat. "Lehetőség szerint csak azokkal az emberekkel érintkezzünk, akikkel együtt élünk" - hangsúlyozta Kurz hivatala. Az osztrák kormány arra hívta fel figyelmet, hogy 

  • kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, élelmiszer-vásárlás és mások segítése miatt hagyják el otthonaikat a polgárok, 
  • ötnél több ember gyűlése csak abban az esetben engedélyezett, ha az a koronavírus megállítására irányul,
  • bezárják a sportpályákat is,
  • újabb országokkal szemben rendelt el beutazási tilalmat: innentől Nagy-Britanniára, Hollandiára, Oroszországra és Ukrajnára is érvényesek a szigorítások. Keddtől leállítják az ezekből az országokból érkező légi járatokat. Az innen érkezők csak abban az esetben léphetnek Ausztria területére, ha két hét otthoni karantént vállalnak, vagy rendelkeznek érvényes egészségügyi bizonyítvánnyal.

Mint ismert, az osztrák kabinet már korábban lezárta határait a szomszédos Svájcból és Olaszországból érkezők előtt, és bezárta az iskolákat és a legtöbb üzletet.