Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a prágai önkormányzat. Zdenek Hrib főpolgármester szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.

Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak.

Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek - mondta Zdenek Hrib, Prága főpolgármestere újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja.

Arcmaszkot viselő nő sétál a Károly hídon március 16-ánForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják. 

Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg - vélte a főpolgármester. Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani, azt a sofőrök kitilthatják a közlekedési eszközökről. 

A prágai buszokra hétfő óta tilos az első ajtókon felszállni, és megszűnt a menetjegyvásárlás lehetősége is a sofőröknél. Az utasok és a tömegközlekedési eszközök sofőrjei között szalaggal elválasztott tér van.