Legalább tizenöt ember meghalt egy nigériai olajvezeték robbanásában

2020.03.16. 10:11

Legalább tizenöt ember meghalt, és több mint ötven épület összedőlt, illetve megrongálódott a nigériai Lagos egyik elővárosában egy olajvezeték felrobbanásakor - közölték a helyi mentőszolgálatok vasárnap este.

Ibrahim Farinloye, az országos katasztrófavédelmi hatóság (NEMA) területi koordinátora szerint több tucat sérültet kórházba szállítottak. Elmondása szerint egy négyfős család is a halálos áldozatok között van. Szemtanúk beszámolói szerint sűrű fekete füst kígyózott a helyszínen, miközben a tűzoltóság igyekezett eloltani a hatalmas lángokat Amuwo Odofin városrészben. 

Autóroncs a dél-nigériai Lagos külvárosában, ahol felrobbant egy kőolajvezeték 2020. március 15-énForrás: MTI/AP/Sunday Alamba

A robbanás zaját Lagos-szerte hallani lehetett. Farinloye szerint egyes épületek egyszerűen összeomlottak a robbanás következtében, másoknak pedig a tetőszerkezetét sodorta el a lökéshullám.

Sok épület órákon át lángokban állt.

Helybeliek épületromok közt a dél-nigériai Lagos külvárosában, ahol felrobbant egy kőolajvezeték 2020. március 15-énForrás: MTI/AP/Sunday Alamba

Egyelőre nem tudjuk, mi okozhatta ezt. Tűz ütött ki az olajvezetéknél. A robbanás több mint ötven lakóépületet semmisített meg. Sokan rekedhettek az épületekben, így félő, hogy a halottak száma még növekedhet - mondta Ibrahim Farinloye.

Nigériában gyakoriak a tűzesetek az olajvezetékek mentén. A tüzeket általában szabotázsakciók, vagy az üzemanyagtolvajok által megcsapolt vezetékek okozzák. Egyelőre nem világos, hogy a történtek kihatással lesznek-e a nigériai állam tulajdonában lévő NNPC olajvállalat működésére.