Biztató adatok Olaszországból: Lombardia úgy tűnik, túl van a fertőzés csúcspontján

Vágólapra másolva!
Kevesebb új fertőzöttet diagnosztizáltak ma Olaszországban, de ez még nem jelenti, hogy országosan tetőzött a járvány. Lombardiában viszont már több napja csökken az új esetek száma, így a járvány központjában már valószínűleg túl vannak a csúcson. 
Vágólapra másolva!

3233 új esetet diagnosztizáltak ma Olaszországban, ez majdnem 10 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi szám. Időszakos csökkenések már eddig is voltak, így ez még nem nevezhető trendfordulónak. Lombardiában viszont már napok óta csökken az új fertőzöttek száma. Igaz, még mindig több, mint a gyógyultaké, vagyis az aktív esetek száma még egy ideig biztosan nőni fog.

Ma 349-en haltak meg, ez 19-cel kevesebb, mint tegnap.

Összesen 2158-an haltak meg eddig, a halálozási arány már 7,7 százalék, a világon messze a legmagasabb.

Eddig összesen 27 980-an fertőződtek meg, 2749-en gyógyultak fel, 2158-an meghaltak, 23 073 aktív beteg van még jelenleg. Az olasz egészségügyi szakemberek úgy vélekednek, hogy az aktív betegek száma jövő héten tetőzhet 30-40 ezer közötti számmal.

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) nyilatkozata szerint jelenleg senki sem tudja pontosan vázolni az új típusú koronavírus-fertőzés alakulását.

- jelentette ki Franco Locatelli az Iss elnöke.

Hozzátette,

talán még hónapok kellenek a járvány olaszországi megállítására

, de talán már a következő napokban sikerül megfékezni az új betegszám eddigi fokozatos emelkedését.

Olaszországban több mint 137 ezer koronavírus-tesztet végeztek.

Angelo Borrelli elismerte, hogy a polgári védelem még a kórházaknak is nehezen tud biztosítani elegendő szájmaszkot. Kínai nagyvállalatok eddig több mint félmillió szájmaszkot küldtek adományként Olaszországba. A legtöbb, több mint 14 ezer fertőzöttet számláló Lombardiában 1377 volt az új betegek száma, az egy nappal ezelőtti 1587-hez képest. A korábbi kétszázötvenhez képest kétszázzal emelkedett a halottaké, amelyek elérték az 1420-t. Kritikus a helyzet a fertőzöttek ugrásszerű növekedésével szembesülő Brescia és Bergamo városában, ahol a fegyveres erők orvosi és egészségügyi személyzete nyújt segítséget a civil kórházakban. Lombardia tartomány a milánói vásártér területét nagy méretű "víruskórházzá" alakítja át, ennek megvalósítására Guido Bertolasót a polgári védelem volt vezetőjét kérték fel, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot.

Nápolyban tízezer szájmaszkot foglaltak le, amelyet eredeti áruk hatezerszereséért árultak. A szájmaszkokat a hatóságok egy helyi kórháznak adományozták.

Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordítanak.