Csehország leggazdagabb vállalkozója 120 tonna egészségügyi eszközt adományozott a cseh államnak az új koronavírus-járvány (Covid-19) elleni küzdelemhez, az ukrán fővárosban tovább szigorítottak a járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedéseken, Szerbiában további ajánlásokkal próbálnak érvényt szerezni a vasárnap kihirdetett szükségállapotnak.

Csehország

A cseh államnak az a prágai PPF befektető csoport adományozott mintegy 120 tonna egészségügyi eszközt, amelynek tulajdonosa Petr Keller, a leggazdagabb cseh állampolgár. Az adomány értéke 100 millió korona (1320 millió forint)  - jelentette be hétfői Twitter-bejegyzésében Andrej Babis miniszterelnök. 
A PPF ezért az összegért 1,8 millió sebészi és 1,7 millió orvosi szájmaszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és más egészségügyi kelléket vásárolt nagyobb részt Kínában, kisebb részt Spanyolországban. A cseh kormány hétfő reggel katonai különgépet küldött a szállítmányért a dél-kínai Sencsenbe. A szájmaszkokból és a tesztekből is jelenleg nagy hiány mutatkozik Csehországban.

A cseh kormány Petr Keller adományán felül további 10 millió különféle szájmaszkot vásárolt Kínában, amelyet hat tételben hoznak el Csehországba. Az első szállítmányt a Travel Service társaság gépe hozza el Prágába a hét közepéig.

Az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holding, amelynek Andrej Babis kormányfő volt a tulajdonosa, mielőtt pénzügyi befektetési alapba került volna, 500 ezer liter fertőtlenítő oldat elkészítéséhez szükséges nyersanyagot adományoz az államnak - jelentette be Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. 

Két ember sétál a teljesen üres Károly hídon Prágában 2020. március 11-énForrás: MTI/AP/Petr David Josek


Hétfő reggel Csehországban 298 fertőzött személyt tartottak nyilván. 

Korábban azt írtuk, hogy Csehországban lezártak 21 települést az új koronavírus-fertőzések magas száma miatt.

Ukrajna

Az ukrán fővárosban, Kijevben tovább szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Vitalij Klicsko főpolgármester hétfőn bejelentette, hogy keddtől bezárnak minden kiskereskedelmi egységet, beleértve az éttermeket, kávézókat, bárokat és a bevásárlóközpontokat is, csak az élelmiszer- és háztartási üzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. Az éttermek viszont házhozszállítást továbbra is vállalhatnak. A városvezetés emellett leállítja a sportlétesítmények, a szépségszalonok és a szórakoztató létesítmények működését. Továbbra is üzemelnek viszont a benzinkutak és a bankfiókok.

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-énForrás: MTI/Nemes János

A tömegközlekedésben egyelőre nem lesz változtatás, viszont a Kijevből vidékre induló járatokat is korlátozni fogják, bár még nem ismert, milyen mértékben. Ukrajnában múlt csütörtöktől országos karantén van érvényben, szünetel az oktatás, és betiltották a tömegrendezvényeket. Országosan kétszáz fősnél, Kijevben hatvanfősnél nagyobb rendezvény nem tartható meg.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint hasonló korlátozásokat vezetett be hétfőn több ukrán nagyváros - Lemberg, Odessza, Zaporizzsja és Mikolajiv - vezetése is.
A külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán konzulátusok világszerte határozatlan időre felfüggesztették a vízumkiadást. 
Hétfőre Ukrajnában ötre emelkedett a koronavírus-fertőzéses esetek száma, eddig egy halálos áldozata van a betegségnek. 

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-énForrás: MTI/Nemes János

Szerbia

Kijárási tilalmat rendelhetünk el Szerbiában. Ha nem látjuk, hogy az emberek önként betartják az előírásokat, akkor akár kijárási tilalmat is elrendelhetnek a hatóságok.  - jelentette be Ana Brnabic szerb kormányfő hétfőn, miután a vasárnap esti szükségállapot kihirdetését követően sem csökkent az utcákon a tömeg. Mint mondta, vasárnap megkérték a lakosságot, hogy csak az menjen az utcára, akinek muszáj, hétfőn azonban emberek tömege lepte el a városközpontokat, az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat. 

Ana Brnabic, szerb miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Koca Sulejmanovic

Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter közölte, bizonytalan határidőre elhalasztják a nem életfontosságú műtéteket, minden egészségügyi intézmény legfontosabb feladata a koronavírus-fertőzöttek ellátása lesz. A nyugdíjasokat arra kérték, ne menjenek az utcára, a számláik befizetési határidejét három hónappal meghosszabbították. A kormány mindenkit arra kért, hogy ha lehet, elektronikusan intézze hivatalos ügyeit. 
A szükségállapot kihirdetése egyben azt is jelenti, hogy kivezényelték a hadsereget az utcákra, hétfőtől katonák védik a kórházakat és a határátkelőhelyeket, szükség esetén pedig a postákat, a repülőtereket, valamint az autóbusz- és vasúti pályaudvarokat is. Az ország legtöbb városában a tömegközlekedés a hétvégi menetidő szerint zajlik. Belgrádban a vendéglátó-ipari egységek 8 és 20 óra között tarthatnak nyitva, és a nyitva tartási idő alatt a zárt helyiségekben legfeljebb ötvenen tartózkodhatnak. Az előírások betartását a rendőrség ellenőrzi.
A szerb kormány a következő 72 órában további szigorításokat vezet be, illetve közli az eddigi rendeletek és a legfontosabb előírások részleteit.

A hétfőn reggel közzétett adatok szerint Szerbiában 55-re nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma.

Horvátország és Szlovénia

Magyarország és Szlovénia vasárnap este lekerült a horvát külügyminisztériumnak arról a listájáról, amely felsorolja azokat az országokat, ahonnan bárki csak akkor léphet be Horvátországba, ha utána 14 nap otthoni karanténba vonul. A két országra vonatkozó korlátozás alig másfél napja volt hatályban. A listán már szinte az összes uniós tagállam szerepel.

Fertőtlenítés a zágrábi főpályaudvaron 2020. március 13-ánForrás: AFP/Damir Sencar

Szlovénia esetében a korlátozás továbbra is vonatkozik a délkelet-szlovéniai Bela Krajina térségre, amelyet súlyosabban érint a koronavírus-járvány.

A határátlépésre vonatkozó rendeletek folyamatosan változhatnak. 
Horvátországban hétfőn reggel 56-ra, Szlovéniában vasárnap 14 óráig 219-re emelkedett a fertőzöttek száma.