Bosznia-Hercegovinában az első két fertőzött már felgyógyult - közölték a hivatalos szervek kedden. Montenegróban továbbra sem diagnosztizáltak megbetegedést, a térség országai újabb intézkedéseket foganatosítottak az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Bosznia-Hercegovinában eddig 25 fertőzést regisztráltak, a járvány további terjedésének megfékezése érdekében az ország egyik részében katasztrófahelyzetet, a másikban rendkívüli helyzetet hirdettek.

Egy férfi hőmérsékletét ellenőrzik Szarajevóban egy kórház előtt. Az országban 25 fertőzést regisztráltakForrás: AFP/Elvis Barukcic

Észak-Macedónia lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, a teherforgalom azonban zavartalanul folyik, ezen felül a szkopjei nemzetközi repülőteret is lezárták, csak katonai és orvosi célokra, valamint teherszállításra használt gépek szállhatnak fel és le. Az ohridi repülőteret már korábban lezárták.

Az északmacedón egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban 23 diagnosztizált fertőzött van.Koszovóban kedd reggelig egy új fertőzést regisztráltak, így a betegek száma 16-ra nőtt. Csak az életfontosságú műtéteket végzik el, a fogorvosok is csak sürgős eseteket láthatnak el. A pristinai onkológiai klinika a következő két hétben nem kezeli a rákos betegeket a fertőzések elkerülése érdekében. A hivatalos ügyintézés nem állt le, de a kormány azt kérte, aki teheti, halassza későbbre az állami szervek felkeresését.

Montenegró ideiglenesen leállította a nemzetközi repülő-, vonat- és autóbuszjáratokat a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Adria-parti államban a hivatalos adatok szerint továbbra sincs fertőzött, ám elővigyázatosságból több mint 390 embert helyeztek házi karanténba.