Elhalasztják az előrehozott választást Észak-Macedóniában

Észak-Macedónia, koronavírus
Szkopje, 2020. február 25. Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen 2020. február 25-én. A macedón kormány szigorította az ellenőrzést a tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi terjedése miatt. Olaszországban 228-ra nőtt a fertőzöttek száma, és eddig legkevesebb hét ember halt bele a betegségbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki
Vágólapra másolva!
Elhalasztják az április 12-re tervezett előrehozott választást Észak-Macedóniában az új típusú koronavírus-járvány miatt - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál kedden.
Vágólapra másolva!

Az észak-macedón parlamenti pártok vezetői az államfővel folytatott tárgyaláson döntöttek a voksolás elhalasztásáról az állampolgárok egészségének megóvása érdekében. A döntés értelmében leáll a kampány, és a járvány lecsengését követően folytatódik újra.

A pártok a rendkívüli helyzet vagy szükségállapot bevezetését is javasolták,

ezt azonban még nem hirdették ki a nyugat-balkáni országban, ahol keddig 26 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Útlevél-ellenőrzést végez egy arcmaszkot viselő macedón rendőrtiszt Tabanovcéban, a Szerbia és Észak-Macedónia közötti határátkelőhelyen 2020. február 25-én. Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Az előrehozott választást a miniszterelnök javasolta tavaly októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval.

Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

Zoran Zaev akkori kormányfő azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, a nevét pedig Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta. A brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.