Példátlan szigorral ellenőrzik a kijárási tilalmat Franciaországban

Párizs, 2020. március 16. Az új koronavírussal kapcsolatos információkat tartalmazó képernyő a La Defense párizsi negyedben, a francia üzleti élet központjában 2020. március 16-án. A francia kormány bezáratott minden, nem létfontosságú létesítményt és üzletet a vírus terjedésének megfékezésére. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
Kijárási tilalmat vezettek be, egyelőre két hétre Franciaországban a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 100 000 rendőrt és csendőrt mozgósítanak, hogy betartassák a tilalmat. Aki ezt megszegi, 38-tól 135 euróig terjedő összegű büntetéssel sújtható - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-pánik miatt Franciaországban pontosan ugyanaz játszódik le, mint bárhol máshol.

A tömegek részint kifosztják az áruházakat, részint pedig aki tud, elmenekül Párizsból.

Hogy miért szöknek vidékre? Emmanuel Macron elnök hétfő esti beszéde után, amelyben azt mondta, hogy Franciaország "háborúban áll" a koronavírussal, Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy a francia kormány példátlan, történelmi intézkedéseket hozott.

100 000 rendőrt és csendőrt mozgósítanak, hogy betartassák a kedd déltől érvényes, legalább két hétig tartó kijárási tilalmat.

"Európának legszigorúbb intézkedéseiről" beszélt és, ahogy az államfő is bejelentette, megerősítette, hogy kijárási tilalom mindenkire érvényes, kivéve az ingázókat és azokat akik "megszakíthatatlan tevékenységeket végeznek." Továbbá nem vonatkozik az alapvető cikkek bevásárlására, azokra akik egészségi okokból hagyják el az otthonukat, vagy például az elvált szülőkre, akik a gyerekeiket a másik féltől veszik át, vagy hagyják nála és azokra sem, akik meglátogatják magukról gondoskodni nem tudó rokonaikat."

Mától kezdve a rendőrség és a csendőrök megsokszorozzák az ellenőrzéseiket.

Ha valaki elutazik annak ki kell nyomtatnia egy "becsületbeli igazolást", amelyen szerepelnie kell hogy ki ő, hova és miért menne el.

Az új koronavírussal kapcsolatos információkat tartalmazó képernyő a La Defense párizsi negyedben, a francia üzleti élet központjában 2020. március 16-án. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ez a kitölthető dokumentum letölthető az internetről. Azok, akiknek munkába kell menniük, a rendőrök kérésére fel kell mutatniuk a munkáltató igazolását, illetve az újságíróknak a saját igazolványukat. Akik megsértik a szabályokat 38-tól 135 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók, habár a rendeletnek ezt a részét az Államtanácsnak előbb el kell fogadnia.

Castaner így fogalmazott:

Leszögezte, hogy tilos a parkban piknikezni és csoportokban játszani, de például ki lehet vinni a kutyánkat anélkül, hogy csoportba verődnénk, egyénileg tornázhatunk is az otthonunk körül. Lehetünk friss levegőn, de nem játszhatunk focimeccset" - foglalta össze a lényeget.

Ma reggel Bruno LeMarie francia pénzügyminiszter

45 milliárd eurós kormányzati csomagot jelentett be a kisvállalkozások támogatására.

Becslése szerint a koronavírus elleni küzdelem francia GDP 1 százalékát is fel fogja emészteni. Tekintettel arra, hogy 2017-es adat szerint ez 22 ezer milliárd euró volt, még ennek az 1 százaléka is elképzelhetetlenül sok pénz.