Az Atlanti-óceán közepén fekvő Feröer-szigeteken akkor fordult komolyra a koronavírus-járvány, amikor a Dániában tanuló, dolgozó feröeriek csoportosan hazatértek. A skandináv országban sokan még mindig nem fogták fel, mennyire nagy a veszély. Mindezt a Nordragøtán élő Nagy Zsuzsanna mondta el az Origónak. A magyar nő a település egyetlen élelmiszerboltját vezeti. Egy közösségi média-bejegyzése nyomán kiment hozzájuk az állami tévé, mert nem hitték el, hogy egyszerre csak négy ember léphet be a boltba. Interjú.

Nagy Zsuzsanna 2014 óta vezeti azt az élelmiszerboltot, amely a Feröer-szigeteken, Nordragøtán található. Normális esetben tényleg eseménytelenül telnek itt a hétköznapok és a hétvégék, a koronavírus-járvány azonban ezen az elzárt szigeten is mindent felborított.

„Először két beteg volt Feröeren, nem is vették túlságosan komolyan a dolgot" – mondta Nagy Zsuzsanna. A baj akkor következett be, amikor a dániai fertőzések miatt az összes ott tanuló és dolgozó feröeri szinte egyszerre hazatért. Napok alatt emelkedett a fertőzöttek száma, most éppen 58-nál tartunk, amely ezen a kis szigeten nagyon soknak számít.

Feröer a világ egyik legszebb országaForrás: Biosphoto/Ivan Sjoegren / Biosphoto/Ivan Sjoegren

Ráadásul olyan események történtek, amelyek a későbbiekre nézve nagyon rossz következménnyel járhatnak. A helyi kórházban az egyik szülésznő vasárnap még dolgozott, hétfőre kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Egy Klaksvikban dolgozó óvónő kedden még a gyerekekkel foglalkozott, másnapra kiderült, hogy megkapta a fertőzést. Ezek azért nagyon súlyos dolgok. Ráadásul Feröeren egy-egy faluban vagy kisvárosban szinte mindenki tudja, hogy ki dolgozik, vagy tanul Dániában. Éppen ezért eltitkolni sem lehet nagyon a dolgokat."

A bolt dolgozói a lehető legnagyobb óvatossággal igyekeznek átvészelni ezeket a napokat-heteket. „Azonnal tudtam, hogy korlátoznom kell a boltban egyszerre bent tartózkodók létszámát. Négyre csökkentettük ezt, kitettem erről egy bejegyzést a közösségi médiába – mondta Nagy Zsuzsanna.Ez akkora szenzációt okozott, hogy pár óra múlva megjelent a boltban az állami tévé, hogy erről riportot forgasson. Bent próbáljuk teljesen elszigetelni magunkat, a földre csíkokat ragasztottunk, hogy azt a vásárlók ne lépjék át.

Ezt a boltot vezeti Feröeren Nagy ZsuzsannaForrás: Lantos Gábor

Műanyagból falat építettünk a pénztárhoz, hogy ne érintkezzünk a vevőkkel, hogy ne köhögjön ránk senki. Nem tagadom, ezekben a napokban van bennem félelem, nem szeretném a fertőzést elkapni. Az üzletből már így is négyen karanténban vannak, nem egyszerű a helyzetünk. Minden fél órában klórral fertőtlenítünk; a kasszát, a húspultokat, a fémtárgyakat törölgetjük. Ugyanakkor elkeserítő, hogy miközben mi mindent megteszünk, az emberek nagy ívben tesznek az egészre. A minap két itt kóválygó idős embert próbáltam rávenni arra, menjenek már haza. Maszk és kesztyű nélkül jöttek, szépen mindent megfogdostak. Számomra felfoghatatlan ez a hozzáállás. Azt látom, hogy akinek a családja érintett a betegségben, az komolyan veszi a dolgot, a többiek nem nagyon."

Nagy Zsuzsanna szerint amióta a koronavírus felütötte a fejét a szigeten, a vásárlói szokások nagyon megváltoztak. „Nem gondoltam volna, hogy egy raklap WC-papírt – amit az utolsó pillanatban rendeltem meg – néhány óra alatt elvisznek. A WC-papírt amúgy egy helyi ellátótól rendelem meg, ő meg Dániából kapja az árut. Ha most lemennénk a boltba, azt látnánk, hogy nincs rizs, cukor, liszt és élesztő. Fertőtlenítőt két hete nem kapok, a járvány miatt elakadt valahol Dániában.

A Feröer-szigetek fővárosa, TórshavnForrás: hemis.fr/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory / Hemis.Fr

Feröerre minden árut az „anyaországból", Dániából hoznak hajóval. Mi itt akkor is nagyon elszigetelten élünk, ha nincs koronavírus, és nagyon függünk Dániától. A járvány kitörése óta még nehezebb a helyzetünk. Vezetőként arra is oda kell figyelnem, hogy az árut hozó sofőrök ne lépjenek be a boltba, tegyenek le mindent odakint, majd mi behozzuk. Összepárosítottam a sofőröket a kollégáimmal, hogy mindenki csak egy emberrel találkozzon. Maszkot viselünk és kesztyűt. A maszkot fél órán át lehet folyamatosan magunkon tartani, utána muszáj levenni, hogy kiszellőztessük a tüdőnket. Ha nem jön vevő, akkor a raktárban levegőzünk."

A magyar nőnek – miközben Feröeren minden leállt – azért van nehéz dolga, mert az élelmiszerboltokat nem lehet bezárni, azaz neki és kollégáinak nagyon kemény időszak ez a mostani. „Feröeren most tényleg leállt az élet, az önkormányzatok sem működnek, a focibajnokság nyitányát elhalasztották, a belföldi buszközlekedés leállt.

A tömegturizmus ellen Feröeren is nagy küzdelmet folytattak. A felirat azt mondja: Elég! Ez nem turistaútvonal. Ha mégis bemegy valaki, hívják a rendőrséget!Forrás: Hans Lucas/Juliette Pavy / APJ / Hans Lucas/Juliette Pavy

A szigetek között még járnak a kompok, de ezeken sem lehet egyszerre 100 embernél több. Turisták már régóta nincsenek itt. Minden este hatkor az egész ország leül a tévé elé, hogy megnézze: hányan kapták el a vírust. A kórház, az idősek otthona bajban van, oda keresnek most önkénteseket, akik be tudnak segíteni a napi munkában. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a pénz nem minden, a betegségtől való félelem nagyon sok ember lelkét megüli."

A Feröer-szigetek az utóbbi években rendkívül népszerű hely lett a turisták körében. Az ország egyetlen légitársasága az Atlantic Airways. Sokáig csak ez a cég repült Feröerre, de néhány hónapja a SAS is elkezdett Vagarba repülni. A járvány most alaposan visszavetheti a csodálatos természeti környezetben fekvő szigetek turizmusát.

A turisták egy ideig biztosan nem mennek FeröerreForrás: robertharding/Roberto Moiola/Roberto Moiola

„A repülőtér melletti szállodát nevezték ki karanténnak, de az ott lévők is naponta 30 percre kijöhetnek a levegőre. Az viszonylag szerencse, hogy a 47 eddigi fertőzöttből senki sem került még kórházba (azóta 58 fertőzött van már, annyi, mint a 10 milliós Magyarországon - a szerk.)Valamelyik nap elmondták, hogy Feröeren összesen 15 lélegeztetőgép van. Első hallásra ez kevésnek tűnik, de ne feledje el senki, hogy itt összesen 49 ezren élnek. Normális esetben ez a 15 gép elég, de most nagyon messze vagyunk a normális helyzettől. A turizmusnak most valóban annyi. Az egyik barátnőmnek van egy panziója, két hete még úgy volt, hogy oda olasz vendégek érkeznek. Szerencsére lemondták az utazást, mert Itáliában addigra már összeomlott minden. De előtte mi is könyörögtünk a tulajdonosnak, hogy mondja le a foglalást. A fiam 18 éves, most kapott szerződést a helyi labdarúgócsapatnál. Ő egy örökmozgó ember, nehezen éli meg, hogy most nincs edzés. Illetve, ami van, azt nem lehet annak nevezni.

Ebben a faluban vezeti az élelmiszerboltot Nagy Zsuzsanna. Az előtérben a nordragøtai focistadionForrás: Lantos Gábor

Az első osztályú csapatoknál kis csoportokban szerveznek mozgást, de csak külön futást, illetve passzolgatást engedélyeznek – egymást megérinteni nem szabad. Különben azt látom, hogy a gyerekeket, a fiatalokat a legnehezebb otthon tartani. Ők úgy vannak vele, hogyha el is kapják a koronavírust, akkor sem lesz semmi bajuk, mert átmegy rajtuk a fertőzés. Azt nem fogják fel, hogy az időseket, saját családtagjaikat megfertőzhetik. Ebből a szempontból a feröeri emberek elég lazán kezelik ezt a járványt. Pedig lassan illene komolyan venniük a mostani helyzetet."