Újabb román parlamenti képviselőről derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus

Mircea Banias (PNL), Konstanca megyei képviselő
Mircea Banias (PNL), Konstanca megyei képviselő a harmadik megfertőződött román parlamenti képviselő.
Vágólapra másolva!
Megfertőzte a koronavírus Mircea Banias Konstanca megyei képviselőt is – közölte hétfőn este a bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa a román parlament tagjai közül már a harmadik olyan személy, akinek a szervezetében kimutatták a vírus jelenlétét - írja a Maszol.ro erdélyi hírportál, ahol arról is beszámoltak, hogy eljárás indult az első  koronavírussal fertőzött Vergil Chitac szenátorral szemben. Tudta, hogy fertőzött, mégis felült a bukaresti járatra egy román állampolgár anélkül, hogy jelentette volna a hatóságoknak. Romániában egyébként 184 személyt diagnosztizáltak kedd reggelig koronavírussal.
Vágólapra másolva!

A harmadik megbetegedett román képviselő,

Mircea Banias tünetmentes, egészségi állapota jó.

A képviselő állítása szerint nem érintkezett a szintén liberális Vergil Chitac szenátorral, aki miatt korábban az egész román kormány karanténba került.

Mircea Banias (PNL), Konstanca megyei képviselő a harmadik megfertőződött román parlamenti képviselő. Forrás: www.pnl.ro

Vergil Chitac szenátor viszont korábban megfertőzött egy másik liberális parlamenti képviselőt, a Hunyad megyei Lucian Heiust.

Eljárás indult a koronavírussal fertőzött szenátor ügyében

A fertőző betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt úgynevezett In rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló bizottság)

eljárást indított hétfőn a román legfőbb ügyészség Vergil Chitac liberális szenátor ügyében, aki állítólag több személyt is megfertőzhetett az új koronavírussal.

Vergil Chitac, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első megfertőződött parlamenti képviselőjét az intenzív osztályon kezelik. Forrás: www.pnl.ro

A legfőbb ügyészség illetékesei szerint hivatalból indult vizsgálat az ügyben, és azt akarják kideríteni, hogy a szenátor megtett-e minden óvintézkedést a vírus terjedésének megakadályozására.

Vergil Chitac február 17–19-én részt vett egy brüsszeli NATO-ülésen. Ezt követően, március 6-án a NATO főtitkársága közleményt adott ki, amelyben tájékoztatta az ülésen résztvevőket, hogy a francia küldöttség egyik tagját COVID-19-cel diagnosztizálták.

Ennek ellenére a szenátor március 9-én részt vett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai bizottságának ülésén, ahol körülbelül 100 párttársa volt jelen, köztük Ludovic Orban kormányfő is.

Vergil Chitac azt állítja, hogy ő csak március 9-én értesült a NATO által kiadott figyelmeztetésről.

Még aznap reggel orvoshoz fordult, aki állítólag azt mondta neki, hogy nyugodtan vegyen részt az ülésen, ha nincsenek tünetei.

Később Chitac szenátornál, illetve a liberális vezetőségi ülés további három résztvevőjénél is kimutatták a koronavírust. Lucian Heius képviselőről, Florin Oancea dévai polgármesterről és Adrian David Nicolae dévai városmenedzserről van szó. Ludovic Orban ügyvivő kormányfő bejelentette, hogy 14 napos elkülönítésbe vonul annak ellenére, hogy tesztje negatív lett.

Vergil Chitacot egyébként jelenleg a konstancai járványkórház intenzív osztályán ápolják.

Románia területén 184 személyt diagnosztizáltak kedd reggelig koronavírussal,16-an már meggyógyultak – erősítette meg a román Országos Közegészségügyi Intézet.

Tudta, hogy fertőzött, mégis felült a bukaresti járatra

A román Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) arról is beszámolt, hogy koronavírussal fertőződött román állampolgár érkezett kedden az Otopeni repülőtérre egy madridi járattal, amelyen hatvanan utaztak.

A férfi tudta, hogy fertőzött, de ezt nem jelentett az illetékes hatóságoknak.

A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint a román állampolgárnak a spanyolországi hatóságok által kiállított igazolása volt arról, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje, mégis felült a repülőgépre, megszegve ezáltal a spanyol hatóságoknak a dokumentumba foglalt ajánlását, miszerint 14 napra karanténba kellett volna vonulnia.

Az illetőn repőlés közben jelentkeztek a koronavírus-fertőzés jellegzetes tünetei, ezért a gép földet érése után átvették a közegészségügyi igazgatóságnak a reptéren szolgálatot teljesítő munkatársai, és a Matei Bals járványtani intézetbe szállították.

Közben a hatóságok elkezdték a repülő utasainak azonosítását a járványtani vizsgálat mielőbbi elindítása érdekében.

- írták a Stratégiai Kommunikációs Csoport közleményében, amelyből kiderült az is, hogy a repülőgépet egy magántársaság üzemelteti.