Brutális emelkedés, egy nap alatt 2500 új beteg Spanyolországban

spanyol koronavírus
A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulatának tagjai fertőtlenítik egy élelmiszer-áruház ajtaját Zaragozában 2020. március 17-én, a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szükségállapot harmadik napján. A korlátozó intézkedések szerint csak a munkába járás és az alapvető szükségleti cikkek beszerzése miatt lehet utcára lépni, a szabályszegőket megbírságolják.
Vágólapra másolva!
A keddi hivatalos adatokhoz képest szerda délig további 2538 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Spanyolországban - számolt be az illetékes spanyol egészségügyi központ jelentése alapján a Reuters hírügynökség. Egy napja, kedden délben 11 178 volt a fertőzöttek és 491 a halálos áldozatok száma.
Vágólapra másolva!

- mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi sürgősségi központ igazgatója.

A spanyol hadsereg vészhelyzeti alakulatának tagjai fertőtlenítik egy élelmiszer-áruház ajtaját Zaragozában Forrás: MTI/EPA/Manuel Bruque

Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak.

Nincs elegendő védőfelszerelés

A szakember elismerte, hogy

pillanatnyilag sok egészségügyi intézményben küzdenek azzal, hogy nincs elegendő védőfelszerelés,

de állítása szerint mindenhol napokon belül rendeződik a helyzet, ahogy folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Sajtóhírek szerint Kínából felajánlásként mintegy félmillió egészségügyi szájmaszkot szállítottak Spanyolországba.

Fernando Simón kérdésre válaszolva elmondta: érkeznek a gyorstesztek is, amelyek napokon belül lehetővé teszik, hogy mindenkit szűrjenek, akinek a tünetei alapján koronavírus-fertőzése lehet, pillanatnyilag ugyanis az enyhe panaszokkal rendezőknél nem végeznek vizsgálatot.

A kijárási tilalom ellenére kimennek az utcára

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kedd óta lezárt közúti határokon 834 esetben tagadták meg a belépést az arra nem jogosultaktól. A szükségállapottal összefüggő lakhelyelhagyási korlátozások megszegéséért a rendőrség 73, a csendőrség 15 embert vett őrizetbe az országban.

A katonaság 2600 tagja 48 településen segíti a rendfenntartást, a tájékoztatást és a fertőtlenítési munkákat.

A hatóságok bejelentették: a rendkívüli helyzet miatt

az idén lejáró személyigazolványok érvényességét automatikusan meghosszabbítják

jövő év március közepéig. Az idei érettségi vizsgák megtartását is elhalasztják, egyelőre nem tudni, mikorra.

Fernando Simón elmondta azt is, hogy a másik legfertőzöttebb EU-s államhoz, Olaszországhoz hasonlóan a múlt hétvége óta a spanyoloknál is országos kijárási tilalom van érvényben, de

sajnos egy-két nap után ismét egyre többen, százával jelentek meg az emberek az utcákon,

ami nagyban nehezíti a hatóságokat a járványellenes küzdelemben.

Csak a krízis után lesz költségvetés

A spanyol parlament alsóháza rendkívüli ülésnapot tart, ahol Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a szinte teljesen üres ülésteremben 23 képviselő és öt miniszter előtt számol be a járvány alakulásáról és a kormány eddigi intézkedéseiről. Az egyes frakciókat képviselő felszólalók között a pulpitust fertőtlenítik.

Pedro Sánchez bejelentette:

a járvány elmúltával parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel,

amely átvilágítja az egészségügyi rendszert, és az idei évi költségvetési tervezet benyújtása is csak a krízis lecsengésével várható.

A miniszterelnök szavai szerint most az egész emberiség harcban áll, a vírus nem tesz különbséget ideológiák, osztályok vagy területek között, "mindannyiunkat sújt". "Egységre, felelősségre és a legnagyobb társadalmi fegyelemre van szükség" - fogalmazott, és hozzátette, hogy a neheze még hátravan.

A televízióban fog üzenni a király

A felszólaló ellenzéki pártok mind támogatásukról biztosították a kormányt a járványos helyzet kezelésében.

Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke úgy fogalmazott, hogy

Hasonlóan más pártokhoz, további intézkedéseket, például a hadsereg országos bevetését és a vállalkozások nagyobb támogatását sürgette.

VI. Fülöp spanyol király késő este rendkívüli televíziós üzenetet intéz a nemzethez, amelyre eddig mindössze egyszer volt példa, 2017-ben az alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazást követően.