Megnyitották a magyar-szlovák határt a teherforgalom előtt Ipolyságnál

Kamionok blokkolják a forgalmat az autópályán Pozsonynál.
Kamionok százai az autópályán Pozsonynál.
Vágólapra másolva!
A szlovák rendőrség a Facebookon tájékoztatott róla, hogy megnyitották az Ipolyság-Parassapuszta határátkelőt a teherforgalom előtt - olvasható a Paraméter.sk felvidéki hírportálon. A szlovák belügyminiszter bejelentette, hogy csütörtöktől ismét lehet ingázni a szlovák-magyar határ mentén, de csak 30 kilométeres körzetben.
Vágólapra másolva!

A határátkelő megnyitásáról Milan Lucanský szlovák országos rendőrkapitány tárgyalt magyar kollégájával azt követően, hogy

a határátkelők lezárása miatt több száz kamion torlódott fel Pozsonyban.

Kamionok százai az autópályán Pozsonynál Forrás: Facebook/ Polícia SR

Medvénél ugyanakkor csak egy irányban közlekedhetnek a kamionok, mégpedig Magyarországról Szlovákia felé - írja a Paraméter.sk.

Csütörtöktől ismét lehet ingázni a szlovák-magyar határ mentén

Szerdán a pozsonyi kormányülést követően Denisa Saková szlovák belügyminiszter a következőket jelentette be:

Ingázás

Csütörtöktől megújul egy "aprócska" határ menti kapcsolat Szlovákia és Magyarország között, ugyanis reggel hattól ismét ingázhatnak a két ország állampolgárai 30 kilométeres körzetben a munkahelyükre.

- nyilatkozta Saková, aki megjegyezte, hogy ugyanez lesz érvényes a Szlovákiában élő magyar állampolgárokra. Ez azt jelenti, hogy

a Rajkán élő szlovákiaiak beutazhatnak Pozsonyba, a szlovák oldalról pedig a Győrben, Komáromban, illetve Esztergomban dolgozók is átmehetnek a határon.

Peter Pellegrini (j.) szlovák miniszterelnök és Denisa Saková szlovák belügyminiszter. Forrás: www.vlada.gov.sk/ Szlovák Kormányhivatal

Kamionforgalom

Saková arról is beszámolt, hogy egyeztet magyar kollégájával, Pintér Sándorral arról, hogy a határellenőrzést erősítsék meg személyzetileg vagy pedig enyhítsék, mivel súlyos kamionsorok alakultak ki a szlovákiai oldalon.

- mondta a szlovák belügyi tárca vezetője.

Ajánlott útvonalak a kamionforgalomra:

A szlovák belügyminisztérium által ajánlott útvonalak a kamionosoknak. Forrás: MV SR

Bősi karantén

Az első 40 személy esetében a koronavírus-teszt eredménye negatív lett, így őket hazaengedik, de továbbra is be kell tartaniuk a 14 napos otthoni karantént, ami a külföldről hazaérkezőkre vonatkozik.

Hétfő estig 155 személyt helyeztek el a bősi karanténközpontban, akiknek a szállás ingyenes, az ellátásért viszont fizetniük kell.