Több tíz kilométeres kamiontorlódások alakultak ki a cseh határokon

2020.03.18. 14:14

Komoly gondokat okoz Csehországnak a Varsó és Pozsony által a lengyel és a szlovák határokon bevezett szigorú ellenőrzés: a lengyel és a szlovák közúti határátkelők csehországi oldalán szerdán délelőtt több tíz kilométeres sorok voltak, ami nagyon megnehezítette a személykocsik forgalmát, valamint a cseh kamionok visszatérését külföldről - mondta Lucie Konecná, a cseh idegenrendőrség szóvivője szerdán Prágában újságíróknak.

A lengyel hatóságok hétfőtől kezdődően minden hozzájuk érkező személyautót és kamiont ellenőriznek, aminek következtében például Náchodnál a kamionsor hossza elérte az 50 kilométert, Harachovnál pedig a 30 kilométert.

Szlovákia lezárta a határokat és a közúti határátkelőkön csak bizonyos időközökben, nagyobb csoportokban engedi be az országba a kamionokat. A Prága-Pozsony autópályán Breclavnál szerda délelőtt mintegy 35 kilométeres volt a várakozó kamionsor - jelentette a közszolgálati hírtelevízió. A személygépkocsikat a csehek a lehetőségek szerint más átkelőkre irányítják.

Nem csak a cseh határon, a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében is komoly a torlódás 2020. március 18-án.Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

A cseh kormány, hogy elkerülje a koronavírus-járvány által kialakult helyzetben az üzletek és a vállalatok áru- és anyagellátásának romlását, a kamionok mozgását a határokon nem korlátozta. A határokon várakozó kamionsorok azonban sok helyen szinte egész útszakaszokat torlaszolnak el, minek következtében a cseh kamionok gyakran szintén várakozásokra kényszerülnek.

Jan Hamácek belügyminiszter újságíróknak azt mondta, hogy a problémát megvitatta a lengyel és a szlovák kollégájával is és arra kérte őket, hogy intézkedjenek a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.