Az Egyesült Államok beszünteti a vízumkiadást sok országban

biometric Tom Ridge photograph IMMIGRATION Homeland Security Georgia FINGERPRINT borders @nogins (FILE PHOTO) Customs and Border Protection officer Mary Armbrust uses the new US-VISIT biometric program on visitor Sergio Pajedas of Brazil 05 January, 2004
Egyelőre szünetel a vízumkiadás
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külképviseletei, tekintettel az új típusú koronavírus terjedésére, beszüntetik a vízumkiadást sok országban - jelentette be az amerikai külügyminisztérium Washingtonban szerdán este.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint az amerikai külképviseleteken - nagykövetségeken és konzulátusokon egyaránt - zavartalan a munka, csak a nem amerikai állampolgárok számára szünetel a vízumkiadás.
"Amint lehetségessé válik, a vízumkiadás is folytatódik, de pontos dátumot erről jelen pillanatban nem tudunk adni" - fogalmazott a kommüniké.

A minisztérium nem tette közzé a vízumkiadás felfüggesztésében érintett országok listáját, azt tanácsolva a beutazási engedélyért folyamodóknak, hogy az adott államban található amerikai nagykövetségnél érdeklődjenek.

Egyelőre szünetel a vízumkiadás több helyen Forrás: AFP/2004 Getty Images/Erik S. Lesser

A Politico című amerikai lap exkluzív értesülései szerint a Trump-kormányzat a gazdaság fellendítése érdekében azt fontolgatja, hogy bővíti a vízumlehetőségeket azoknak a gazdag külföldieknek,

akik beruháznak az Egyesült Államokban.

Az ilyen típusú vízum jogszerű tartózkodási engedélyt biztosít az Egyesült Államok egész területén. Eddig évente 10 ezer ilyen, EB-5-ösnek nevezett vízumot adtak ki, ezt a számot növelnék évi 75 ezerre, ugyanakkor a megkövetelt beruházási összeget 900 ezer dollárról (287 millió forintról) 450 ezer dollárra (143,5 millió forintra) csökkentenék.

A lap kormányzati forrásokból származó információi szerint a javaslatot a kormányzat várhatóan beilleszti

az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult gazdasági visszaesést enyhíteni célzó gazdaságélénkítő csomagtervbe.