Franciaországban egyre rosszabb a járványügyi helyzet, napról napra több a beteg és a halott, rohamosan fogy az ország vérkészlete, és nincs elég védőmaszk sem, ezért a kormány három intézkedést tartalmazó törvényjavaslatot készített. A lakosság is nehezen viseli a helyzetet, sokan megszegik a kijárási tilalom szabályait, a boltokat elárasztották a vásárlók, akik még egymással is összeverekednek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Napról napra romlik a helyzet Franciaországban, már nincs olyan régió, ahol 100 alatt van a koronavírussal fertőzöttek száma, a BFM TV francia hírtévé készített egy térképet, melyen jól látszik a koronavírusos esetek száma régiónként.  A legsötétebb színnel jelzett terület a legfertőzöttebb, itt 2000 felett van a betegek száma,  míg a legvilágosabb színnel jelölt helyeken 100 és 199 között.

A legsötétebb színnel jelzett területeken 2000 felett van a betegek száma, míg a legvilágosabb színnel jelölt helyeken 100 és 199 közöttForrás: V4NA/BFMTV francia hírtévé

A legfrissebb adatok szerint a fertőzöttek száma 9134-re, a halottak száma 264-re emelkedett,  ezért a kormány úgy döntött, hogy három intézkedést tartalmazó törvényjavaslatot terjeszt elő előbb az Alsóház, majd a Szenátus elé. Édouard Philippe miniszterelnök ismertette a tervezetet, melyet az 1955. április 3-án életbe léptetett szükségállapotról szóló törvény alapján állítottak össze. A tervezet egy szükséghelyzeti, egy pénzügyi korrekciós és egy, a szükséghelyzeti törvényjavaslatot kiegészítő szervezeti intézkedésről szól, és az a célja, hogy megpróbálják minél jobban lelassítani a járvány terjedését. "Hazánk olyan történelmi jelentőségű egészségügyi válságon megy keresztül, melyre egy évszázada nem volt példa, és ez a helyzet határozott intézkedéseket igényel annak érdekében, hogy a járványt megelőzzük, visszaszorítsuk és kezeljük. A válságnak rendkívül súlyos következményei lehetnek a francia nemzet életében, mivel a teljes lakosság érintett" - mondta a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök csütörtök délelőtt az Alsóházban tartott beszédében elmondta, hogy az ország érdekeit kell garantálni és szem előtt tartani mindenek felett, függetlenül az egyéni felelősségektől és meggyőződésektől. Korábban a France 2 közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy lehet, hogy államosítanak több olyan vállalatot, amely a lakosság ellátása szempontjából létszükségletű.

Az országban életbe léptetett kijárási tilalmat azonban egyelőre sokan nem tartják be, tegnap egyetlen nap leforgása alatt 4095 esetben szabtak ki büntetést azokra, akik a belügyminisztérium honlapjáról kinyomtatott és megfelelően kitöltött nyilatkozat nélkül mentek ki az utcára. A rendőrök folyamatosan járőröznek, és ellenőrzik a lakosokat az utcán, de van, aki nem hajlandó együttműködni és ellenszegül, valamint megtagadja a bírság kifizetését. A következő felvételen is egy ilyen intézkedés látható, a letartóztatott nő megszegte a kijárási tilalmat, és nem volt hajlandó befizetni a büntetést, sőt, a rendőrökre támadt, ezért leteperték és elvitték. Mindez a Barbes negyedben történt, ez Párizs egyik legrosszabb közbiztonságú no-go zónája, egyébként néhány lépésre a turisták által is kedvelt Sacré-Coeur-től és a Montmartre-tól.

A boltokban is egyre nagyobb káosz van, mindenki megpróbál minél nagyobb készleteket felhalmozni tartós élelmiszerből, de sok esetben nincs elég árukészlet, ezért - ahogy a Párizs elővárosában látható felvételen is - az ingerült vásárlók egymás kezéből kapkodják ki az árut, és összeverekednek az üzletekben. 

A védelmi minisztérium bejelentette, hogy felajánl az egészségügy részére ötmillió sebészeti maszkot, mivel hiánycikk lett a védőmaszk, már az egészségügyi dolgozóknak sem jut elég belőle, Jérôme Salomon, a francia egészségügyi hatóság főigazgatója pedig véradásra szólította fel a franciákat, mert rohamosan fogy az ország vérkészlete is. Jelenleg 15 napra elegendő vörösvérsejt készlet van az országban, a vérlemezke-koncentrátum azonban csupán 3 napig elég, tehát nagy baj lehet, ha nem adnak vért sürgősen a franciák. A vérellátó szolgálat egy Twitter-bejegyzésben közzétette, hogy a véradás engedélyezett, csak megfelelően kitöltött nyilatkozattal kell rendelkezni.