A szerdai 58-ról csütörtökre 73-ra nőtt azoknak a száma, akiknél kimutatták az új típusú koronavírussal fertőzöttséget Magyarországon. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján megtudhattuk, hogy 6 fertőzött az intenzív osztályon van, jövő héttől pedig a betegek otthonában is lehet mintát venni. Olaszországban csütörtökön 5 322 esetet regisztráltak, a halottak száma elérte 3 405-öt, ami meghaladja a kínai áldoztok számát. Világszinten a fertőzöttek száma 244 ezer fölött van, a haláleseteké pedig több, mint 10 ezer. Olaszországban drámai a helyzet, nem látszik a járvány vége, de Spanyolország időarányosan rosszabbul áll, néhány nap múlva rosszabb lehet a helyzet ott, mint Olaszországban. Az Origo csütörtök esti összefoglalója.

Egy nap leforgása alatt 58-ról 73-ra nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Ilyen mértékű növekedést eddig még nem regisztráltak itthon.

A koronavírusForrás: Origo

Közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár. 124-en vannak intézményes karanténban, reggel a mintavétel száma 2 322 volt (519-el több, mint egy nappal korábban).

Csütörtökön diagnosztizálták Magyarországon az első kiskorú fertőzöttet, Budapest XV. kerületében egyik orvosi rendelőjében. A gyerek jól van, így az esetében nincs szükség kórházi kezelésre.

Gulyás Gergely: Százezerével kerülhetnek veszélybe a munkahelyek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy miután egyeztettek a szomszédos országok kormányaival, humanitárius folyosót nyitottak a Magyarországon átkelni szándékozó, Nyugat-Európában dolgozó főképp román és bolgár vendégmunkásoknak. Ennek következtében délutánra helyre is állt a rend az osztrák-magyar határon.

Gulyás kiemelte, hogy Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, de a csoportos fertőzés szakaszába léptünk. A világban mindenhol10-15-szöröse lehet a fertőzöttek száma a felismert eseteknek.

Elmondta, hogya gazdaság néhány ágazata, főleg a turizmus komoly veszélybe került, az elkövetkező napokban pedig 1076 hotel bezárására lehet számítani.A miniszter megerősítette Orbán Viktor szerdai bejelentését, miszerint a babaváró hitelek és a diákhitel esetében sem kell semmit törleszteni december 31-ig.

Gulyás elmondta, hogy a járványból fakadó gazdasági nehézségek miatt százezres nagyságrendben várható munkanélküliség.

Operatív Törzs: 6 beteg az intenzíven fekszik

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján megtudhattuk, hogy 6 személynek súlyos az állapota, őket az intenzív osztályon ápolják.

Lakatos Tibor  ezredes, a törzs ügyeleti vezetője közölte, hogy összesen 3065 hatósági karantént rendeltek el (tehát kórházi és otthoni karantént együttvéve), de sokan nem tartják ezt be.Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte, hogy jövő héttől lesz lehetőség otthoni mintavételre, aminek elvégzésében a mentőszolgálat fog segíteni.kihangsúlyozta, hogy az esetek 80-85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházi intézménybe menni.

Az országos tisztifőorvos hozzáfűzte, hogy az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe.

A parlament hatalmazza fel a kormányt

A Fidesz nyomatékosította, hogy az országgyűlési frakciója támogatja a kormány koronavírus-járvány kezelésével összefüggő javaslatait, és készen áll arra, hogy a parlament jövő heti ülésén megszavazza a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A nagyobbik kormánypárt erre kéri a többi parlamenti formációt is. Erre azonban eddig csak az LMP válaszolt igennel, az MSZP és a Jobbik nem adott egyértelmű választ, a DK pedig hallgat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közölte, hogy sikerült hazahozni Marokkóból azokat, akik ott rekedtek a marokkói légtér lezárása miatt. A Budapesten landolt gépen 142-en voltak, akik közül 108-an magyar állampolgárok, míg 34-en a szomszédos országokban rendelkeznek honossággal.

Nem sokkal ezután létrejött a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerveként a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport.

Rengeteg a fertőzött Európában, Olaszországban pedig már több a halott, mint Kínában

Olaszországban ismét rekordot döntött a regisztrált új koronavírusos fertőzöttek száma. Egyetlen nap alatt 5 322 esetet diagnosztizáltak, már 41 035 fertőzöttről tudunk. 427-en haltak meg, ez kevesebb, mint a tegnapi szám (475). Összesen 3 405-en haláleset következet be. Kínában eddig 3245-en haltak meg, vagyis most már Olaszországban több halálos áldozata van a járványnak. A halottak között 13 orvos van. 

Koporsóba helyezik a koronavírus-járvány áldozatainak holttestét a védőmaszkot viselő dolgozók az észak-olaszországi Bergamóban.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fotogramma

Spanyolországban estig 3 308 új fertőzöttet regisztráltak, így a vírushordozók száma elérte a 18 077-et. A megbetegedés következtében csütörtökön 193-an haltak meg, a koronavírus miatt meghaltak száma 831-re nőtt. A kritikus állapotban lévő személyek száma 939. Spanyolországban a járványhelyzet nagyjából hat nappal áll az olaszországi helyzet mögött, és ijesztő, hogy időarányosan több a fertőzött, mint Olaszországban, ráadásul a halálozási arány is folyamatosan romlik, már 4,6 százalék, ami csak másfél százalékponttal kisebb, mint az olaszoknál volt ennyi esetnél.

Németországban ma 2 993 esetben mutatták ki a koronavírust, 16-an haltak meg, a halálesetek száma 44-re emelkedett. A fertőzöttek száma 15 320, 2 ember állapota pedig még mindig kritikus.

Franciaországban csütörtökön 1 861 új fertőzöttet és 108 halottat regisztráltak. Eddig 10 995 fertőzöttet diagnosztizáltak, 4761-en kerültek kórházba, 372-en haltak meg. 1 122-en az intenzív osztályon vannak, lélegeztetőgépen, ez a jelenleg aktív betegek 11,2 százaléka. 

Az Egyesült Királyságban a mai napon 643 esetben mutatták ki a fertőzöttséget, ez kevesebb, mint a tegnapi 676. Csütörtökön 40-en haltak meg, a halottak száma így 144-re nőtt. Továbbra is 20 személy állapota kritikus. Eddig 3 269 személy fertőződött meg a szigetországban. 

Ausztriában ma 533 személynél regisztráltak fertőzöttséget, 2-en haltak meg, a halottak létszáma így 6 lett. 13-an vannak kritikus állapotban. A fertőzöttek összlétszáma 2 179.

Svájcban egyetlen nap alatt 1107-el lett több fertőzött, már 4222-en vannak.

Az Egyesült Államokban is sokat romlott a helyzet. Olaszország után már itt van a legtöbb új fertőzött, közép-európai idő szerint este 11-ig 4363. Csak New Yorkban 2330 új beteget diagnosztizáltak és már 189-en meghaltak, összesen 13 622 fertőzött van.

Összességében, világszinten a fertőzöttek száma csütörtök estére 244 097-re emelkedett, ebből 10 005-ön haltak meg. 86 714 főt nyilvánítottak gyógyultnak, 7 324 ember állapota pedig válságos.

A legutolsó nap hét országban (Olaszország, Egyesült Államok, Spanyolország, Németország, Franciaország, Svájc, Irán) diagnosztizáltak ezernél több fertőzöttet, további 18 országban (Nagy-Britannia, Ausztria, Hollandia, Belgium, Izrael, Norvégia, Írország, Csehország, Törökország, Dél-Korea, Pakisztán, Portugália, Svédország, Luxemburg, Ausztrália, Malajzia, Brazília, Chile) több, mint százat.