Romániában mostantól drasztikusan szigorúbb büntetésre számíthatnak azok, akik akadályozzák a hatóságokat a fertőző betegségek leküzdésében.

A szigorításra azért volt szükség, mert sokan hamis nyilatkozatot tettek a határon a járvány által sújtott országokból érkezve, vagy megpróbálták kijátszani a hatósági karantént, esetleg a házi elkülönítést. Ennél súlyosabb dolgok is történtek, előfordult, hogykoronavírussal fertőzött betegek megszöktek a kórházakból - írja a Maszol.ro hírportál.

Asszisztens kérdez ki egy érkező beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án.Forrás: MTI/Veres Nándor

A csalások miatt eddig már több mint ötven esetben indítottak bűnügyi eljárást.

A hamis nyilatkozattétel vagy a hatósági rendelkezések be nem tartása eddig is büntethető volt (3-tól 6 hónapig, illetve 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel, enyhébb esetben pénzbírsággal), de mostantól 1-től 5 évig terjedő elzárás is kiszabható azért, ha valaki megpróbálja eltitkolni, hogy koronavírus-fertőzött. Ha pedig ebből kifolyólag meghal valaki, aki elkapja a koronavírust, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat - írják.