A római kormány ígérte további szigorításra várva több olasz tartomány önállóan döntött, és a fegyveres erőkre bízta az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt korábban elrendelt "kijárási tilalom" ellenőrzését pénteken.

A legtöbb diagnosztizált fertőzöttet számláló Lombardia tartomány úgynevezett biztonsági tanácsa bejelentette, hogy az eddig a közutakat ellenőrző 114 katonát a városi utcákra irányították át.

A fegyveres erők tagjai a lakossági mozgást ellenőrző rendőrök és csendőrök munkáját erősítik meg.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások betartását ellenőrző katona Róma belvárosábanForrás: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

A katonák megjelenése nem képvisel újdonságot, hiszen a 2015-ös terrortámadások óta a fegyveres erők jelenléte állandósult az olaszországi városokban. Mostantól azonban nem kizárólag a nemzetbiztonságot felügyelik, hanem hozzájárulnak az egészségügyi vészhelyzetben elrendelt mozgáskorlátozás betartásához is.

Katonák zárták le Fondi városát

Hasonlóképpen Rómában, Nápolyban és Szicíliában is növelték a közutakon és utcákon szolgáló katonák számát. Szardínia szigete is az ott állomásozó katonák létszámának megemelését kérte.

Eddig mintegy hétezer katona volt jelen az olaszországi városok főbb csomópontjain, be- és kivezető útjain, főbb vasútállomásain. Számukat - az olasz védelmi tárca bejelentése szerint - készek további 13 ezer fővel emelni.A Róma és Nápoly közti Fondi városát pénteken katonákkal zárták le, miután a betegek száma hirtelen megugrott. Sajtóértesülések szerint a fertőzés egy idősotthonból terjedt el, ahol február 25-én lombardiai vendégeket fogadtak.

Fondiban található Olaszország első, Európa második legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi elosztóközpontja: a nagy méretű piacra a kamionok behajthatnak, de a sofőrök nem szállhatnak le a járművekről.

A sétát és a kocogást is betilthatják

A római kormány pénteki ülése után várható a március 11-én országosan bevezetett óvintézkedések további szigorítása.

A tervek között szerepel, hogy

  • a kijárási tilalom ellenőrzését mindenhol a fegyveres erőkre bízzák,
  • korlátozzák a nagyobb élelmiszerboltok hétvégi nyitva tartását,
  • valamint betiltják az utcai sétát és kocogást is.

A kormánynak döntenie kell az oktatási intézmények bezárásának hosszabbításáról is. Az oktatási miniszter hangoztatta, hogy a tanév nem vész el, még akkor sem, ha májusban sem sikerül újranyitni az iskolákat.

A kormány döntéseire várva több tartomány önállóan lépett.

Az északkeleti Venetóban lezárták a parkokat, és korlátozták a szupermarketek nyitva tartását. A régió mind a hét megyéjében egy-egy járványkórházat hoznak létre összesen 3 ezer férőhellyel.

Ugyanígy Emilia-Romagnában a lehető legszigorúbb mozgáskorlátozást rendelték el. A kormányzó Stefano Bonaccini kijelentette, akit utcai futáson kap, azt elviszi egy intenzív osztályra, hogy megmutassa neki a koronavírus-fertőzés betegeit.

Már több a halott, mint Kínában 

Olaszországban február 23-tól a diagnosztizált betegek száma 41 ezer fölé emelkedett, az eddigi 3405 halott több, mint ahányan Kínában veszítették életüket. A diagnosztizált fertőzöttek számának napi emelkedése csütörtökön meghaladta a négyezret, a halottaké két nap óta négyszáz felett van.

Olaszországban már több halottja van a betegségnek, mint KínábanForrás: AFP/Andreas Solaro

Róma bejelentette, hogy 200 ezer szájmaszkot vásárolt Törökországtól, további százmilliót Kínától, de a rakományok hetek óta nem érkeznek meg.