Ausztráliában elszigetelik az őslakosokat a külvilágtól

Ausztrália, Sydney, koronavírus, COVID-19
A lone tourist takes photos in Circular Quay in Sydney on March 20, 2020, after Australia moved to seal off its borders the day before, announcing unprecedented bans on entry for non-residents in the hope of stemming the rise of COVID-19 coronavirus infections. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztrália elszigeteli az ország őslakosait a külvilágtól az általuk lakott területeken az új koronavírus-járvány miatt, és egyre szigorúbb szabályokat vezetnek be a koronavírus-járvány miatt. A hatóságok továbbá óvatosságból ellenőrzés alatt tartják azt a 3800 embert, akivel nemrég Sydneyben kikötött egy óceánjáró hajó.
Vágólapra másolva!

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette:

a tagállamok az őslakosokkal egyeztetve jelölik ki a lezárandó területek határát.

Egészségügyi szakemberek létfontosságúnak tartják annak megakadályozását, hogy az új koronavírus megfertőzze ezeket a közösségeket, mert körükben nagy a krónikus betegek aránya, tagjaiknál nehezebben lehet elérni, hogy a szokásosnál jóval nagyobb távolságot tartsanak egymástól, és megfertőződés esetén sokkal nehezebb orvosi, kórházi ellátásuk is. Ausztráliában pénteken napközben 785 fertőzéses esetet tartottak nyilván, de túlnyomó többségük valamely nagyváros lakója. A halálesetek száma pénteken hét volt az országban.

14 napos karantén a luxushajó utasainak

Új-Dél-Wales állam egészségügyi hatóságai azzal a felhívással fordultak pénteken az előző nap óta Sydneyben horgonyzó Ruby Princess óceánjáró hajó utasaihoz, hogy szigorúan tartsák be a szabályt, miszerint 14 napig otthonukban kell maradniuk, elszigetelve magukat a külvilágtól, ugyanis három ember a hajóról fertőzöttnek bizonyult.

A hajó 2700 utassal és 1100 főnyi személyzettel nemrég tért vissza Új-Zélandról, és csütörtökön kötött ki Sydneyben. A kikötéskor a hajón 13 ember arra panaszkodott, hogy nem érzi jól magát, ezért orvosok megvizsgálták őket. A többi utast elengedték otthonukba, de arra kérték őket, hogy elérhetőségeik meghagyása mellett maradjanak kéthetes házi karanténban. A személyzet tagjai a hajón vannak karanténban. A 13 ember teszteredménye péntekre lett kész, és kiderült, hogy két utas és a személyzet egyik tagja fertőzött az új koronavírussal. A két utast kórházba szállították, a személyzet fertőzött tagját pedig a hajó egészségügyi részlegében ápolják.

Közben egy Tasmániába hazatérő utas beteg lett, és kórházban fekszik.

Hat hónapig is eltarthat a járvány

Az ausztrál kormány rendelete alapján március 16-tól kezdődően 30 napig nem köthetnek ki a külföldi óceánjárók Ausztráliában. Emiatt öt kirándulóhajó - csak a személyzet tagjaival a fedélzeten - horgonyoz Sydney közelében a tengeren.

Péntek estétől pedig már (közép-európai idő szerint délelőtt 11 órától) zárva lesznek a határok mindenki előtt, aki nem az ország állampolgára vagy nem rendelkezik állandó letelepedési engedéllyel. Kivételt képeznek még az említettek családtagjai.

Turista Sydneyben március 20-án Forrás: AFP/Peter Parks

Szigorú szabályok

A miniszterelnök ezen kívül azt javasolta pénteken az ország lakosságának, hogy zárt helyen minden négy négyzetméterre juthat csak egy ember, akiknek legalább kétméteres távolságot kellene tartaniuk egymástól a megfertőződés elkerülése érdekében. Már korábban betiltották az országban, hogy zárt helyiségekben száz embernél több tartózkodjon, és a sporteseményeket nézők nélkül szabad csak megrendezni. Az iskolák viszont továbbra is nyitva maradnak, mert a kormány szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna.

Morrison miniszterelnök becslése szerint a koronavírus-válság legalább hat hónapig tart majd.

Tasmánia vezetése bejelentette, hogy szombattól a szigetet nemcsak a külföldiek előtt szigeteli el teljesen, hanem az ország többi részétől is olyan értelemben, hogy bárkinek, aki oda érkezik, 14 napra házi karanténba kell vonulnia.