Embertelen kérdésekről vitatkoznak Belgiumban a koronavírus miatt: kiket mentsenek meg az orvosok és kiket nem?

Koronavírus, vírus, Belgium, Clinique CHC MontLegia
Patients are being taken care of at the 'Clinique CHC MontLegia' building, part of the relocation of the 'Clinique Saint-Joseph' hospital in Liege, on March 20, 2020 in Liege, as the country battles against the Covid-19 outbreak caused by the novel Coronavirus. (Photo by BRUNO FAHY / various sources / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A belga Standaard című napilap információi alapján könnyen lehet, hogy belgiumi orvosoknak dönteniük kell majd arról, hogy az időseket vagy a fiatalabbakat mentik-e meg, mivel e két korcsoport intenzív osztályon történő ápolására, adott esetben lélegeztetőgépre helyezésére nincs elegendő kapacitás. Sem orvos, sem gép. A koronavírus által okozott járvány nehéz helyzetbe hozta a belga egészségügyet, ráadásképpen az országnak még stabil kormánya sincs. És nagyon sokan nem tartják be az előírásokat, sem a korlátozások, sem a kijárási tilalom idején nem maradnak otthon. Egyébként a francia egészségügyi miniszter is arról írt körlevelet kórházigazgatóknak, hogy hamarosan a francia orvosok drámai dilemma elé kerülhetnek. Hogy kit mentenek meg és kit nem. Mindenesetre, a belga újságok kegyetlen és embertelen kérdéseket vetnek fel.
Vágólapra másolva!

A hétvége közeledtével az új típusú koronavírus miatt kialakult járványhelyzet komoly romlást mutat Belgiumban: összesen

2 257 fertőzöttet tartanak számon, ebből a pénteken regisztrált új esetek száma 462, és csak ma 16 beteg meghalt, ezzel a halottak száma 37-re nőtt.

Kong az ürességtől a belgiumi Namur városa, 2020. március 18-án. Forrás: AFP/John Thys

Jelenleg 634 személyt kezelnek a kórházakban, ez 24 óra leforgása alatt 187 új esetet jelent.

Összesen 164 beteget kellett az intenzív osztályra szállítani,

amelyből 88-an vannak lélegeztetőgépen.

Mivel ez még csak a járvány eleje, és a szigorú karantén szabályait is csak szerdán vezették be Belgiumban, az orvosok körében számos olyan kérdés is felmerül, amely mind komoly etikai, mind emberi kérdéseket is felvet.

A Belga Közegészségügyi Szolgálat (SPF) a járvány eszkalálódásával összefüggésben felkérte a belgiumi kórházak intenzív osztályain szolgálatot teljesítő orvosok egyesületét, dolgozzanak ki etikai kódexet arra vonatkozóan, hogyan tudják feloldani azt az alapvető dilemmát, hogy

A belga kórházak intenzív osztályai már most túlterheltek, és az elkövetkező hetekben a helyzet csak súlyosbodni fog. A fenti (embertelen) kérdésről valóságos vita alakult ki Belgiumban.

Aki előbb jött, az az első-elv

Geert Meyfroidt, a KU-Leuven egyetemi kórház laboratóriumának vezetője szerint súlyos hiba lenne életkor alapján meghozni azt a döntést, hogy ki kerülhet az intenzívre, és ki nem.

Koronavírussal fertőzött beteget szállítanak a liege-i Szent József Kórházba, 2020. március 20-án. Forrás: AFP/Bruno Fahy

– mondta a belga orvos.

A kutató véleménye alapján a meghozott döntéseknek a jövőbeni kilátásokat, eredményeket is figyelembe kellene venni, nem szabad, hogy aránytalanság szülessen, azaz

nem kellene megtagadni a segítséget azoktól, akiknek nagyobb esélyei vannak a gyógyulásra,

mint azoknak, akiknek életkoruk miatt erre sokkal kisebb a sanszuk, arra hivatkozva, hogy nincs több hely a kórházakban.

A jelenlegi belga koncepcióban a „first come, first serve" elv érvényesül, azaz, ha két emberre egy kórházi ágy jut, azt az kapja meg, aki először érkezett a kórházba. Egy másik leuveni egyetemi kórház (a UZ Leuven-Belgium legjobb kórháza, nemzetközi szinten is elismert) ezzel szemben úgy látja, hogy

a fiatalabbaknak kell elsőséget kapniuk, főleg akkor, ha jobbak a kilátásaik, mint az időseké. Ez viszont sokak szerint abszurd és embertelen megközelítés.

Drámai helyzetben az idős emberek

Geert Meyfroidt arra is felhívta a figyelmet, hogy a sürgősségi ellátásban részt vevő orvosok azt kérték a kormánytól, kérdezzék meg az idős embereket, különösen az öregotthonokban lakókat arról, hogy ők mit akarnak, ha súlyosan megbetegednek a koronavírus következtében:

A sürgősségi osztályokon dolgozó orvosok úgy gondolják, hogy azokat az idős embereket, akik sérülékenyek, fizikailag vagy szellemileg rossz állapotban vannak, például demenciával küszködnek, ha elkapják a koronavírus-fertőzést, nem kell kórházba szállítani.

A liege-i Szent József Kórház épülete, 2020. március 20-án. Forrás: AFP/Bruno Fahy

Ha rosszabbodó állapotuk miatt meghalnának, az a helyes szerintük, ha ez a tragikus esemény az otthonaikban, meghittebb, családiasabb körülmények között következik be, mint egy izolált kórházi szobában, ahová még a rokonok sem léphetnek be.

A Standaard szerint egyes belga orvosoknak az a véleménye, hogy

kórházon kívül, például az idősek otthonában újraélesztést sem kellene alkalmazni, mert ez komoly veszélyt jelent az újjáélesztésben résztvevők számára. Ezt a vélekedést sokan természetesen elfogadhatatlannak és embertelennek tartják.

A legnagyobb koronavírus-dráma közepén a nyaralás elmaradásáról elmélkedik egy virológus

A járvánnyal összefüggésben az egyik legismertebb belga (pontosabban flamand) virológus, Marc Van Ranst a Le Soir című napilapnak elmondta, hogy

„Tegyük fel, hogy a járvány május közepére, végére lecsenghet Belgiumban, de ez nem jelenti azt, hogy más országokban, amelyekben csak most indult el a vírus terjedése, hasonló lesz a helyzet. Így azok, akik nem fertőződtek meg a belgiumi járvány alatt, máshol megfertőződhetnek koronavírussal" - közölte a flamand virológus.

A legfrissebb hírek szerint az eddig ügyvezető minőségben a hatalmat gyakorló Wilmès-kormány a koronavírus-járványra való tekintettel, 128 szavazattal megkapta a szövetségi parlamenti felhatalmazást arra, hogy ügyvivő kormány helyett különleges jogokkal felruházott kormányként működjön tovább.

A belgiumi helyzetről szóló részletesebb anyagunk itt olvasható.