A legtöbb balkáni ország igyekszik hazajuttatni a külföldön rekedt állampolgárokat. Észak-Macedónia határzárat vezetett be péntektől, Bosznia-Hercegovina az iskolák bezárását követően televízión keresztül szervezi meg az oktatást. Törökországban bejelentették, hogy elhalasztanak minden nyilvános rendezvényt. 

Észak-Macedóniában határzárat vezettek be: az országból csak a külföldiek távozhatnak, belépni pedig csak a saját állampolgárok tudnak. A teherforgalmat és a diplomáciai küldöttségeket nem érinti a korlátozás. A kormányfő bejelentése szerint várhatóan már péntektől szigorításokat vezetnek be, és azokat, akik nem tartják be a házi karantén szabályait, azonnal a kijelölt központokba szállítják.

Emellett az öt főnél nagyobb gyülekezéseket is betiltották.

Más országokhoz hasonlóan Bosznia-Hercegovinában is megkezdődik a távoktatás, illetve a televíziós oktatás. Az általános és a középiskolások számára a közszolgálati televízió biztosít tananyagot.

A nyugat-balkáni országban eddig 63 fertőzöttről tudnak.

Koszovóban lassan növekszik a betegek száma, a péntek reggeli közlés szerint az elmúlt napban 21 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, eggyel többet, mint csütörtökön.

Montenegróban a kormány igyekszik minden külföldön rekedt állampolgárát hazajuttatni még mielőtt lezárnák a nemzetközi repülőtereket.

Az országban eddig 13 fertőzöttet regisztráltak.

Bulgária mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében - szögezte le Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter pénteken, a Darik bolgár rádiónak adott interjújában, leszögezve: továbbra is szükség van humanitárius folyosókra.

Bulgária sosem zárja le határait az állampolgárai előtt - jelentette ki a miniszter, aki elmondta azt is, hogy kormánya több légitársasággal is kapcsolatba lépett a hazaszállítások ügyében. Már kétszáz bolgár tért haza távoli országokból, egyebek közt Egyiptomból és a Fülöp-szigetekről.

Zaharieva abdszurdnak nevezte a határok lezárását, egyúttal köszönetet mondott azon országoknak, akik megértően viszonyultak a bolgár állam döntéséhez, miszerint mindent megtesz állampolgárai hazatérése érdekében.

9 800 ember karanténban Törökországban

Törökországban egy pénteken megjelent elnöki rendelet értelmében április végéig elhalasztanak minden tudományos, kulturális, művészeti találkozót és rendezvényt, legyen akár országos, akár nemzetközi.

A török kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az utóbbi hetekben bezáratta már az iskolákat, a színházakat, a mozikat, a koncerttermeket, a bárokat, a kávézókat, a vidámparkokat, az uszodákat, valamint megtiltotta a tömeges imádkozásokat a mecsetekben, és felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságot. Georgia, Irán, Irak, Görögország és Bulgária felé lezárták a török határátkelőhelyeket.

Karanténként működő isztambuli kollégium lakója 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa miatt a török kormány korlátozta a nyilvános rendezvények megtartását, bezáratta az iskolákat és felfüggesztette a sporteseményeket. MTI/EPA/Erdem SahinForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Recep Tayyip Erdogan államfő szerdán arra kérte a lakosokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el otthonaikat, és kerüljék a társadalmi érintkezést, amíg a fertőzésveszély el nem múlik.

A járványt hivatalosan március 11-én diagnosztizálták először, azóta 359 fertőzöttet regisztráltak, eddig négy ember halt bele. Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtöki közlése szerint az országban 9800 embert tartanak karanténban, köztük olyanokat, akik a napokban tértek haza a szaúd-arábiai Mekkában tett zarándoklatukról.

Törökország lakosai Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter csütörtöki kezdeményezésére helyi idő szerint 21 órakor kiálltak lakásaik erkélyére, ablakába és tapssal fejezték ki elismerésüket az egészségügyben dolgozók munkája iránt. A köszönetnyilvánítást pénteken és szombaton is megismétlik.