Rendkívüli közegészségügyi helyzetet hirdetnek az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében a marokkói hatóságok - jelentette be a rabati belügyminisztérium csütörtök este.

A rendkívüli intézkedés helyi idő szerint péntek este lép életbe. Lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat, és csak a hatóságok engedélyével kereshetik fel a munkahelyeiket, a nyilvános terek látogatását pedig teljesen betiltották.

Bezárt minden mecset, iskola, kávézó és étterem, betiltották a sport- és kulturális rendezvényeket, továbbá töröltek minden nemzetközi repülőjáratot. Hangosbemondóval ellátott gépkocsikkal pásztázzák a marokkói városokat, arra kérik a polgárokat, hogy ne tegyék ki a lábukat otthonról. A tömegközlekedési eszközöket és a piacokat fertőtlenítik.

Lázmérés a casablancai repülőtéren - korábbi felvételForrás: AFP/Fadel Senna

Az észak-afrikai országban 63 fertőzött van, és ketten haltak bele a kórba. A betegek zöme külföldről érkezett, és terjesztette el a Covid-19-et.

A marokkói rendőrség legalább tucatnyi embert vett őrizetbe a koronavírussal kapcsolatos hamis hírek terjesztése miatt, köztük egy nőt, aki a YouTube videómegosztón azt állította, hogy nem létezik koronavírus okozta betegség. Kényszerintézkedést alkalmaztak azokkal szemben is, akik bírálták a gyülekezés korlátozására vonatkozó hatósági rendeleteket, és az utasítások figyelmen kívül hagyására szólítottak fel.