Péntek délelőttre újabb 149 ember halt meg Iránban az új koronavírus-járvány következtében. Velük 1 433-ra emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak száma az országban. A fertőzöttek száma már megközelíti a 20 ezret, ennek ellenére az ország vezetői biztosak benne, hogy hamarosan legyőzik a járványt.

Az iráni egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi egy napban újabb 1 237 koronavírus-fertőzést regisztráltak, a fertőzöttek száma 19 644-re növekedett. Az országban már 1 433-an haltak bele a járványba.

A perzsa újév alkalmából elmondott beszédjükben az iráni vezetők ettől függetlenül kifejezetten optimista hangnemben nyilatkoztak, és fogadkoztak: az ország le fogja győzni a koronavírust, amely a Közel-Keleten éppen Iránt érinti a legsúlyosabban.

A koronavírus-járvány terjedése miatt szájmaszkot viselő férfi sétál a bejrúti bazárban 2020. március 18-ánForrás: MTI/Abedin Taherkenareh

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője azt mondta, az új év az "ugrások éve" lesz az iráni gazdaságban.

Haszan Róháni elnök ugyancsak gazdasági fejlődést ígért, és leszögezte: kemény munkával és együttműködéssel hamarosan maguk mögött tudhatják az új koronavírust.

Róháni védelmébe vette kormányát a járvánnyal kapcsolatos intézkedések kapcsán. A teheráni hatóságokat számos bírálat érte amiatt, hogy eleinte túl lassan reagáltak, sőt akár el is tussolhatták az első eseteket, mielőtt a vírus rohamosan terjedni kezdett az országban.

Az államfő biztosította az embereket arról, hogy a következő évben az egészségügyre kiemelt figyelmet fognak fordítani, és az országnak vannak készletei az alapvető felszerelésekből.