Önkéntes elkülönítésbe vonult David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit főtárgyalója, miután az új koronavírus okozta betegség tüneteit észlelte magán.

A Downing Street pénteki tájékoztatása szerint Frost tünetei enyhék, de teljes mértékben betartja a brit kormány ilyen esetekre kidolgozott ajánlását, vagyis tizennégy napig nem mozdul ki otthonából.

David Frost, a brit kormány főtárgyalója (j) Brüsszelben március 2-ánForrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője nem közölte, hogy a brit küldöttségvezetőn végeztek-e koronavírus-tesztet.

Elhalasztották a tárgyalásokat

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere előző nap közzétett Twitter-üzenetében bejelentette, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett.

A koronavírus okozta járvány miatt nem tartották meg az új kapcsolatrendszer kialakítását célzó tárgyalássorozat e hétre tervezet londoni fordulóját. A brit miniszterelnöki hivatal szerint a két fél jelenleg a megbeszélések folytatásának más módjait vizsgálja, köztük azt, hogy lehetséges-e videokonferenciák formájában megtartani a tárgyalási fordulókat. Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A kétoldalú kapcsolatok további szabályrendszeréről szóló tárgyalássorozat március 2-án kezdődött Brüsszelben egy négynapos fordulóval, és e héten folytatódott volna Londonban.