Szükségállapotot rendelt el az ország egészére szombaton a georgiai és a kirgiz kormány az új koronavírus okozta járvány miatt, Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban viszont még nem tudnak SARS-CoV-2-fertőzöttről és így ünnepelték meg a perzsa újévet. Törökország részleges kijárási tilalmat rendelt el szombaton a 65 év felettiek számára.

A helyzet súlyos, és tovább romlik - jelentette ki szombaton a televízióban mondott beszédében Szalome Zurabisvili georgiai elnök, de hozzátette, hogy kijárási tilalmat nem terveznek bevezetni. A szükségállapotot egy hónapra rendelték el, és bejelentették az élelmiszer- és gyógyszerárak szabályozását is. A dél-kaukázusi országban szombatig 48 fertőzöttet regisztráltak, és mintegy 2000 embert helyeztek karanténba.

Örményországban vasárnaptól április 14-ig zárva tartanak a bevásárlóközpontok, a bárok, mozik, klubok és kaszinók - közölte szombaton Tigran Avinján miniszterelnök-helyettes. Örményországból eddig 160 megbetegedést jelentettek.

A kirgiz kormány vasárnaptól rendeli el a szükséghelyzetet - közölte Muhammedkalij Abilgazijev kormányfő a kabinet ülése után. A kormányfő biztosított arról, hogy semmilyen gond nincs az élelmiszerellátással és gyógyszerhiánnyal sem kell számolniuk az állampolgároknak. Kirgizisztánban szombatig 14 fertőzöttet regisztráltak.

A főváros, Biskek polgármestere elrendelte vasárnaptól a kereskedelmi központok, a klubok, szórakozóhelyek bezárását, csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva.A szomszédos Kazahsztánban, ahol 53 esetről tudnak, hétfőn rendelték el a szükségállapotot.

Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban hivatalosan nem tudnak SARS-CoV-2-fertőzöttről, és a perzsa újévet is tömegrendezvényeken ünnepelték meg. Üzbegisztán, ahol eddig 37 esetet jelentettek, a héten zárta le a határait a járvány megfékezése érdekében.

Karanténként működő isztambuli kollégium lakója 2020. március 18-án.Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Törökország részleges kijárási tilalmat rendelt el szombaton a 65 év feletti és krónikus betegségtől szenvedő állampolgárai számára. Az intézkedés részleteit később közlik - áll a belügyminisztérium közleményében.

Korábban Törökország újabb 46 országba induló légijáratait függesztette fel, betiltotta a kerti partikat, mivel a megbetegedések száma a héten mindennap megduplázódott és péntekre elérte a 760-at.