Leáll a tömegközlekedés, bezárják az éttermeket és a plázákat Szerbiában

2020.03.21. 11:02

A tömegközlekedés leállítása, az éttermek és plázák bezárása, a gyerekek és az idősek kijárási tilalmával próbálják lassítani a koronavírus-járvány terjedését a nyugat-balkáni országok. A legszigorúbb intézkedéseket Szerbiában hozták, ahol eddig egy ember halt meg koronavírus-fertőzésben, és szombat reggelig 149-en fertőződtek meg.

Szerbiában péntek este a kormányfő bejelentette, hogy az elővigyázatossági intézkedések részeként szombat 20 órától teljesen megszűnik a tömegközlekedés az ország minden településén,  vasárnap 20 órától pedig teljesen bezárnak a kávézók, éttermek és bevásárlóközpontok.  Néhány órával később a közszolgálati televízió műsorában viszont közölte, az államfővel történt egyeztetés után úgy döntöttek, hogy a vendéglátóhelyeket már szombat estétől bezárják. Emellett öt főben maximalizálják egy-egy összejövetel létszámát.

Szerbiában pénteken meghalt az első koronavírus-fertőzött, szombat reggelig 149 beteget vettek nyilvántartásba.

A szerb menekültügyi főbiztosság közölte, hogy az országban jelenleg tartózkodó valamivel több, mint hétezer migráns a járványhelyzet végéig karanténban kell maradjon. 

Bosznia-Hercegovinában 84 fertőzöttet regisztráltak. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban a hatóságok megtiltották a 65 évnél idősebbeknek, valamint a 18 év alattiaknak, hogy elhagyják otthonaikat.  Az intézkedés legalább a hónap végéig érvényben marad. A rendőrség ellenőrzi, hogy a karanténra kötelezettek betartják-e az előírásokat, a karanténszabályok megszegéséért három évig terjedő börtönbüntetés jár.

Észak-Macedóniában 76-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az országban megkezdték a házi karantén alá vont személyek ellenőrzését, egyelőre csak pénzbüntetéseket szabtak ki, de börtön is várhat azokra, akik nem tartják be az előírásokat.

Montenegróban szombat reggelig nem regisztráltak új fertőzést, a betegek száma 14.
Koszovóban 24 személyt regisztráltak eddig a SARS-CoV-2 vírus fertőzöttjeiként, egyelőre nem vezettek be szükségállapotot, de rendkívül szigorú intézkedéseket léptettek életbe, és mindenkit otthonmaradásra ösztönöznek.