Franciaországban napról napra nő a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, ezért a kormány további szigorításokat vezetett be. Akik nem tartják be a szabályokat, kemény pénzbüntetésre számíthatnak, sőt akár fél év börtönnel is sújthatják őket. Erről a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be. Minderre azért volt szükség, mert nagyon sok francia nem tartja be az előírásokat.

A legfrissebb adatok szerint Franciaországban a fertőzöttek száma 14 459, szombaton a halálos áldozatok száma 562-re emelkedett. Jelenleg 6172 beteget ápolnak kórházban, ebből 1525 személy állapota súlyos, ők lélegeztetőgépen vannak. Sokan megszegik a rossz hírek ellenére a kijárási tilalmat, ezért a francia kormány szigorít, egyre több helyen vezetik be a teljes kijárási tilalmat, Nizzában például este 11 és hajnali 5 óra között senki nem tartózkodhat az utcán. A dél-franciaországi nagyvárosban hangosbemondóval felszerelt drónokat is bevetettek, így figyelmeztetik a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthon.

Párizsban is felmerült a drónok alkalmazása, Didier Lallement párizsi rendőrfőnök elmondta, hogy már megtörtént a repülő szerkezetek tesztelése. A fővárosi rendőrség mintegy 20 drónnal rendelkezik, melyek 150 méteres magasságig tudnak felmenni. A jövőben így is ellenőrzik és figyelmeztetik majd a lakosságot, mert így sokkal könnyebben és gyorsabban tudják azonosítani azokat a személyeket, akik nem tartják be a kijárási tilalmat.

A France 2 közszolgálati híradó felvételén egyébként már megmutatták a kijárási tilalmat megszegőkre vadászó egyik drónt. Az is igaz, hogy a felvételen látszott, hogy az egyik párizsi park tele volt napozókkal, és ha az egyik rendőr rászólt valakire, azt különösebben nem érdekelte. 

Anne Hidalgo a Le Parisien napilapnak adott interjújában elmondta, hogy azonnal bezárják azokat a piacokat, ahol nem tartják be a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Az eddigi intézkedések értelmében a kijárási tilalmat megszegők első alkalommal 135 eurós bírságot kapnak, amely 375 euróra emelkedik, ha azt 45 napon belül nem fizetik be. Ezenfelül bevonnák a jogosítványát annak a személynek, aki a tilalom ellenére autóval közlekedik. Ha valaki harminc napon belül újra megszegi a kijárási tilalmat, a büntetés összege 3750 euróra növekszik. Ám úgy tűnik, ez nem volt elég elrettentő, ezért a francia kormány szombaton újabb szigorításokat jelentett be. A CNews cikke alapján ezentúl, ha valaki első alkalommal szegi meg a kijárási tilalmat, azt továbbra is 135 eurós pénzbírsággal büntetik, de ha 45 napon belül nem fizeti be az illető, akkor az összeget 750 euróra növelik. Ha valaki két héten belül újra megszegi a kijárási tilalmat, akkor további 1500 euró összegű bírságot kap. Ha valaki egy hónap alatt négyszer szegi meg a kijárási tilalmat, azt 3750 eurós pénzbüntetéssel és akár hat hónapos börtönbüntetéssel is sújthatják.

A hétvégén már fegyveres beavatkozásra is szükség volt a kijárási tilalom megszegői ellen Franciaországban, a Grenoble-lal szomszédos Seyssinet-Pariset településen, Isère megyében a csendőrök rálőttek egy autósra, aki nem volt hajlandó megállni a hatósági ellenőrzéskor. A jármű vezetője, mikor meg akarták állítani a csendőrök, gázt adott, és megpróbált elmenekülni a helyszínről. Az egyik csendőr rálőtt az autóra, melyben hárman voltak. Nem sérült meg senki, a sofőrt letartóztatták.