Érintkezési tilalmat vezetnek be Németországban

koronavírus, Németország
Bergisch Gladbach, 2020. március 20. Védőmaszkos vásárló 2020. március 20-án egy Bergisch Gladbach-i ABC-áruházban, ahol reggelente csak a fokozott veszélynek kitett 65 éven felülieket szolgálják ki. Az új koronavírus járványa miatt a német kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon és kerüljék a köztereket. MTI/AP/Martin Meissner
Vágólapra másolva!
Németország egész területére kiterjesztik hétfő reggeltől az érintkezési tilalmat a koronavírus-járvány miatt. Egy háztartásból egy időben legfeljebb két ember tartózkodhat a lakásán kívül, de bezárnak a fodrászatok, a szoláriumok és a masszázsszalonok is. Az intézkedést be nem tartókat a rendőrség hazaküldheti vagy megbüntetheti, jelentette be Angela Merkel német kancellár vasárnap délutáni televíziós beszédében - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Hétfőtől egész Németország területére kiterjesztik azokat az óvintézkedéseket, amelyek eddig a koronavírus által legsúlyosabban érintett tartományokban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Rajna-Pfalzban és a Saar-vidéken voltak érvényben. Ezt Angela Merkel német kancellár jelentette be vasárnap délután, a tartományi vezetőkkel tartott videókonferenciás egyeztetést követően a német közszolgálati ZDF televízióban.

A német kormány a sokak által követelt kijárási tilalom helyett egyelőre érintkezési tilalmat vezet be. A kilencpontos akcióterv részeként hétfőtől két hétig nem nyithatnak ki az olyan szolgáltatók – például fodrászat, szolárium, masszázsszalon, tetoválóstúdió –, ahol elkerülhetetlen a fizikai kapcsolat az emberek között.

Egy háztartásból legfeljebb két személy tartózkodhat egy időben az utcán vagy más közterületen, és két személy között legalább 1,5 méteres távolságot kell tartani.

Ugyanakkor a munkába járásra, a napi bevásárlásra és a közparkokban végzett testedzésre nem vonatkozik a tiltás, mondta Angela Merkel. A csoportos események tartása azonban szigorúan tilos, ennek betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, hangsúlyozta a német kancellár.

Angela Merkel hozzátette:

a felsorolt intézkedések immár nem ajánlások, hanem szabályok, amelyeknek megszegőit a rendőrség akár 25 ezer euróra is büntetheti.

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke üdvözölte a kancellár bejelentését. „Nem a lakás elhagyása jelenti a veszélyt, hanem a szoros társadalmi kapcsolatok. Ezért az emberek közötti kapcsolattartás tilalma a megfelelő eszköz a fertőzéslánc megszakítására", jelentette ki Laschet.