Az észak-koreai vezetés hitelét, szavahihetőségét ásná alá, ha utólag kiderülne, hogy komolyabb járványgóc van jelen az országban - mondta Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje az M1 aktuális csatornán vasárnap. Mindezt arra reagálva jelentette ki, hogy észak-koreai hivatalos jelentések szerint az országban nem találtak koronavírussal fertőzött beteget.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint: nem hivatalos források Észak-Korea Kínával határos régióiról számolnak be, itt valószínűleg megjelent a koronavírus.  Ezekben a régiókban karanténszerű intézkedéseket rendeltek el, a gyanús eseteket hosszú ideig, akár négy-öt hétig házi karanténban figyelik meg. Az észak-koreai vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy nem volt pozitív teszt az országban. 

Kevesebb segítségre számíthat a nemzetközi közösségtől az ország, ha a vezetés eltitkolja a vírus jelenlétét, bár a szankciók miatt így is nagyon nehéz Észak-Koreának nemzetközi segítséghez jutni  - mondja Bartók András.

Az észak-koreai egészségügyi rendszer régóta súlyos gondokkal küzd, a nem hivatalos beszámolók szerint alapvető eszközök, felszerelések hiányoznak, ennek alapján feltételezhető, hogy az egészségügyi infrastruktúra nem készült fel egy nagy országos járvány kezelésére.