Még mindig növekszik az új koronavírus-fertőzöttek száma Németországban, de napról napra lassul a járvány terjedésének üteme. Míg korábban 30 százalék körüli volt a növekedési ütem, vasárnap délelőttre már csak 12 százalékos emelkedés látszik az előző napi statisztikához képest.

Németországban lassuló ütemben növekszik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint vasárnap délelőttig 22 364 esetet regisztráltak, ami 2516 esettel - 12 százalékkal - több az egy nappal korábbi 19 848-nál.

Ugyancsak 15 százalék alatti növekedés ment végbe péntekről szombatra, előzőleg viszont napokig jóval nagyobb, 30 százalék körüli és egyre gyorsuló ütemű növekedést regisztráltak.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) az áldozatok száma 68-ról 84-re emelkedett. Egy nappal korábban ennél nagyobb számban és mértékben, 20 fővel emelkedett a halottak száma.

A fertőzöttek növekedési ütemének mérséklődése összefüggésben lehet a hét eleje óta bevezetett korlátozásoknakForrás: MTI/AP/Michael Sohn

A növekedés ütemének mérséklődése összefüggésben lehet a hét eleje óta bevezetett korlátozásoknak,  amelyek az emberek egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatainak csökkentésére szolgálnak, annak érdekében, hogy ne tudjon terjedni a vírus. A korlátozások szigorúsága tartományonként változó. Bajorország és Saar-vidék kormánya a legszigorúbb, a hét végén bevezetett szabályok szerint az emberek csak nyomós okból hagyhatják el otthonukat.  Máshol a közterületi gyülekezés szabályait szigorították, Baden-Württembergben például legfeljebb három fő tartózkodhat egy csoportban közterületen, és akár 25 ezer euró pénzbüntetés vagy egy évig terjedő szabadságvesztés jár a szabályszegőknek.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői egy telefonkonferencián tekintik át, hogy milyen intézkedésekre lehet még szükség a járvány lassításához.

Az országos tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) a tanácskozás elé időzített rendkívüli állásfoglalásában sürgette, hogy a következő három hétre országszerte a lehető legnagyobb mértékben állítsák le az életet. Mindent be kell zárni, amit csak lehet, és korlátozni kell az emberek mozgását, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának emelkedése ne feszítse túl a rendszer teljesítőképességét.

Az úgynevezett Shutdown ideje alatt fel kell készülni a következő szakaszra, a célzottabb intézkedések időszakára, amelyben minden eddiginél szélesebb körben kell majd koronavírustesztet végezni a fertőzésgyanús esetekben és az ország területére belépőknél, és folyamatosan ellenőrzés alatt újra be kell indítani a gazdaság és a társadalom egyes kiválasztott területeinek működését - javasolják a Leopoldina szakértői.