A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus okozta járványhelyzet. Szombaton minden eddiginél többen, 793-an haltak bele a fertőzésbe. Kuba úgy döntött, hogy a járvány terjedésének megfékezésére egészségügyi csapatot küld Olaszországba.

A közlemény szerint 52 fős, orvosokból és ápolókból álló csoport indult útnak a járvány gócpontjának számító észak-olaszországi Lombardiába, hogy segítsen megfékezni a koronavírus terjedését.

Kína és Oroszország is segít

Másfél hete Kína is járványügyi szakértőket és egészségügyi felszerelést küldött Olaszországba, vasárnapra virradóra pedig az orosz védelmi minisztérium tájékoztatott arról, hogy katonai csapatszállító repülőgépekkel nyolc mozgatható katonai virológusbrigádot, gépkocsik és terepek fertőtlenítését végző járműveket és orvosi műszereket indít útnak  a dél-európai államba.

IllusztrációForrás: AFP/Miguel Medina

A világon jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a járványhelyzet. Szombaton minden eddiginél többen,  793-an haltak meg az új koronavírus miatt, és ezzel 4825-re emelkedett a halálos áldozatok száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legnagyobb mértékben, 4821-gyel nőtt. A gyógyultakat és a halottakat is figyelembe véve a diagnosztizált fertőzöttek száma az utóbbi egy hónap alatt 53 571-re emelkedett. A jelenleg beteg 42 681 emberből több mint 20 ezer szorul kórházi kezelésre, 7 százalékukat intenzív osztályon ápolják.

Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka bejelentette, hogy a súlyos járvány miatt Olaszországban ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység leáll.