Karantént rendeltek el a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Kovászna Megyei Kórház nőgyógyászati és újszülött osztályán vasárnap, valamint szülőszobáján a beutaltakkal és a teljes személyzettel együtt - közölte honlapján a megyei prefektúra hivatala.

Az intézkedést azt követően rendelték el, hogy egy nőgyógyász orvosról - aki március elején az ausztriai Tirolban töltötte sívakációját - kiderült, hogy megfertőződött az új koronavírussal - közölte a Mediafax hírügynökség.

Sepsiszentgyörgy belvárosaForrás: MTI/Kátai Edit

A megyei tiszti orvosi szolgálat rendelkezése szerint a karanténba került részlegek személyzete és pácienseinél még nem jelentkeztek a fertőzöttség tüneteit. Ők a helyükön maradnak, de minden új nőgyógyászati, szülészeti esetet a kézdivásárhelyi városi kórházba utalnak be. A sepsiszentgyörgyi kórházat fertőtlenítik, és 48 órás átfogó vizsgálat indul annak felderítésére, hogy kivel került kapcsolatba a fertőzött orvos.

A román hírügynökség értesülése szerint a székelyföldi kórház négy orvosa házi elkülönítésben várja a koronavírusteszt eredményeit. Ők körülbelül száz pácienset vizsgáltak meg és kezeltek az elmúlt napokban, akiket szintén házi elkülönítésbe helyeztek. A prefektusi hivatal arra kérte mindazokat, akik az elmúlt két hétben a kórház nőgyógyászati és újszülöttosztályán jártak, hogy telefonon jelentkezzenek.

Vasárnap regisztrálták az új koronavírus-fertőzés első két halálos áldozatát Romániában, nyolc román állampolgár pedig külföldön halt bele a fertőzésbe. A vasárnap délutáni összesítés szerint az elmúlt 24 órában 66 új fertőzést regisztráltak az országban, ahol 433-ra emelkedett a fertőzöttek száma. 64 személyt azonban gyógyultnak nyilvánítottak. Az országban 4803-an vannak intézményes karanténban, 65 799-en pedig házi elkülönítésben.