Újabb országokban jelent meg a koronavírus, világszerte szigorúbb korlátozásokat vezetnek be

Surabaya, 2020. március 19.
Az új koronavírus járványa elleni védekezésül felfestett helyeken állnak egy lift utasai az indonéziai Surabaya egyik bevásárlóközpontjában 2020. március 19-én. A jelölések az utasok közötti megfelelő távolságot szabják meg, am
Surabaya, 2020. március 19. Az új koronavírus járványa elleni védekezésül felfestett helyeken állnak egy lift utasai az indonéziai Surabaya egyik bevásárlóközpontjában 2020. március 19-én. A jelölések az utasok közötti megfelelő távolságot szabják meg, amelyen túl csökken az egymás megfertőzésének veszélye. MTI/AP/Trisnadi
Vágólapra másolva!
Újabb két afrikai országban, és a Gázai övezetben is kimutatták a koronavírust betegekben. Vasárnap meghalt az első fertőzött Cipruson, Észak-Macedóniában és Indiában is kijárási tilalmat vezettek be.
Vágólapra másolva!

Ugandában egy Dubaiból érkezett férfinél mutatták ki először a vírust, míg az első eritreai beteg egy 39 éves férfi, aki Norvégiából érkezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint az afrikai kontinensről több mint ezer megbetegedést jelentettek eddig.

Több afrikai ország már lezárta a határait,

és szigorú korlátozásokat vezetett be, de szakértők aggódnak amiatt, hogy a kontinens nem tud megbirkózni egy komolyabb járvánnyal az egészségügyi rendszer fejletlensége miatt.

Surabaya egyik bevásárlóközpontjának liftjében így tartják a távolságot egymástól az emberek Forrás: MTI/AP/Trisnadi

Cipruson meghalt egy beteg

Vasárnapra virradóra jelentették az első, koronavírus-fertőzés okozta halálesetet Cipruson. Egy hetvenéves férfi halt meg, aki májcirrózisban szenvedett.

Kórházban kapta el a fertőzést

egy illetőtől, akiről nem tudták, hogy vírushordozó. Cipruson szükséghelyzet van érvényben a járvány miatt, a fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat a kettéosztott szigetországban összesen.

Kolumbiában is meghalt szombaton az első koronavírus-fertőzött, egy 58 éves férfi.

A Gázai övezetben két helybéli lett beteg

Felütötte a fejét a kór a sűrűn lakott Gázai övezetben. Két helybéli lett beteg, akik Pakisztánból érkeztek, és Egyiptom felől léptek a palesztin területre szombat este. Azóta Rafahban voltak karanténban. Az enklávéban az elmúlt két hétben

iskolákat, piacokat és rendezvényközpontokat zártak be,

tartva a kór felbukkanásától.

Több országban kijárási tilalom van

Észak-Macedóniában vasárnaptól van érvényben lakhelyelhagyási tilalom

este kilenc órától reggel hat óráig. A korlátozás csak az orvosi segítségre szorulókra, a rendfenntartó és más szervek dolgozóira nem vonatkozik. A balkáni országban négy napja vezettek be szükséghelyzetet, és elhalasztották az április 12-re tervezett előrehozott választást, továbbá lezárták a határokat, bezárták az éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat.

Orvosok egy milánói kórházban Forrás: AFP/Paolo Miranda

Indiában vasárnap hét órától 14 órás "nemzeti kijárási tilalmat" hirdetett Narendra Modi miniszterelnök, Salvadorban pedig harminc napra vezettek be hasonló intézkedést. Kuvaitban is bevezették a kijárási tilalmat délután öt órától hajnali négyig. A kormány úgy döntött továbbá, hogy két hétre meghosszabbítja a kormányzati hivatalok és magánügynökségek munkájának felfüggesztésére vonatkozó döntést. Az országban eddig 176 ember kapta el a fertőzést.

Elmarad a választás Bolíviában

Bolíviában szombaton bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt

elhalasztják a május harmadikára kitűzött parlamenti és elnökválasztást.

A hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy helyi idő szerint szombat éjféltől két héten át ne hagyják el otthonaikat, és csak élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat keressenek fel szükség esetén.

Szingapúr bejelentette, hogy nem engedi be az országba vagy átutazni az országon azokat a külföldiek, akik rövid ideig kívánnak ott tartózkodni, és nem vendégmunkások. A tilalom hétfő éjféltől lép életbe. Szingapúrban szombaton halt meg az első beteg, és eddig 432 fertőzést regisztráltak, a betegek négyötöde az elmúlt három napban külföldről érkezett.