Így küzdött a világ vasárnap a koronavírus ellen

London, 2020. március 20. A londoni Kings Cross pályaudvar 2020. március 20-án. A brit kormány felhívta az emberek figyelmét, hogy aki az új koronavírusra jellemző tüneteket észleli magán, vagy hozzátartozójának vannak ilyen tünetei, családtagjaival együtt 14 napig ne hagyja el az otthonát. MTI/EPA/Andy Rain
Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a koronavírussal fertőzött emberek száma Magyarországon és a világ szinte minden országában vasárnap is. Szerencsére Olaszországban és Németországban is csökkent a fertőzöttek növekedésének üteme. Több országban szigorítják a már meghozott intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Magyarországon vasárnap 131-re emelkedett az eddig azonosított koronavírus-fertőzések száma. Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban, és sajnos vasárnap újabb két ember - egy 65 és egy 75 éves nő halt meg. A halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év.

Vasárnap további gyógyultakat (9 fő) engedtek ki a kórházból.

Házi karanténba vonult Merkel

Vasárnap is világszerte folytatódott a koronavírus elleni védekezés. Ennek eredményeként

az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében,

a legfontosabb, hogy Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek.

Angela Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él.

Németországban is szigorítottak az eddig meghozott intézkedéseken. A feliraton az olvasható, hogy mindenki tartson megfelelő távolságot Forrás: AFP/Ina Fassbender

Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni.

Azonban legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között - mondta Angela Merkel. Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár.

Röviddel Angela Merkel sajtótájékoztatója után a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy

a kormányfő házi karanténba vonul.

A közlemény szerint a politikust a tájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták a koronavírus jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.

Németországban vasárnap estig 23 974 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A 20 ezres határt szombaton lépte át az igazolt fertőzések száma.

A Covid-19 betegségben vasárnap estig 92 ember halt meg.

Keményebb lépéseket is hozhatnak Nagy-Britanniában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint, ha nem sikerül érvényt szerezni az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó eddigi ajánlásoknak, a brit kormány kénytelen lesz keményebb intézkedéseket hozni. Johnson hangsúlyozta: a kormány nem akarja megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy a parkokban levegőzhessenek, testedzést végezhessenek, mivel ez nagyon fontos mentális és fizikai jólétük szempontjából. Be kell azonban tartani azt a szigorú ajánlást, hogy tömegek ne gyűljenek össze, és az emberek legalább két méter távolságot tartsanak egymástól - tette hozzá.

A vasárnap este ismertetett legfrissebb adatok alapján az Egyesült Királyságban eddig összesen 281 halottja van a járványnak.

A halálos áldozatok száma egy nap alatt 48-cal emelkedett. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint az utóbbi egy napban meghalt betegek közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 102 éves volt, és mindegyikük súlyos krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt. Vasárnapig az Egyesült Királyságban 5683 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Boris Johnson az eddigiekhez képest is szigorúbb intézkedések lehetőségéről beszélt Forrás: AFP/Ian Vogler

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánra 3244-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 15 százalékos növekedést jelent. A halottak száma a hivatalos bejelentés szerint 16.

Rendkívüli állapotot lehet hirdetni Franciaországban

A francia parlament elfogadta vasárnap este azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.

Az egészségügyi rendkívüli állapot a törvény életbe lépését követően két hónapig van érvényben, de a kormány a határidő letelte előtt rendelettel is véget vethet neki.

A rendkívüli állapot idején a miniszterelnök rendelettel korlátozhatja vagy megtilthatja az emberek és a járművek szabad mozgását, kijárási korlátozásokat rendelhet el, karantén-intézkedéseket léptethet életbe, bezárathat intézményeket, kivéve a legszükségesebb termékeket vagy szolgáltatásokat biztosító üzleteket, korlátozhat vagy betilthat köztereken gyülekezéseket, hatósági árakat szabhat meg.
A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után. Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat. Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.

A szavazással egy időben az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy

a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon.

A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.

Franciaországban is lassult a vírus terjedése Forrás: NurPhoto/Mehdi Taamallah/NurPhoto/Mehdi Taamallah

Egy picit kedvezőbb adatok Olaszországból

A korábbinál kevesebben, de még mindig több mint hatszázan haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, s ezzel 5476-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak száma - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3957 új beteget tartanak számon.

Az igazolt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 4821-ről majdnem ezerrel csökkent. A számok talán elkezdték mutatni a korábban bevezetett óvintézkedések hatását. A halálos áldozatok száma a szombati 793-ról 651-re csökkent. Az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz, majd nyolc százalékról most 6,4 százalékra csökkent.

Oroszország katonaorvosokat és egészségügyi felszerelést küldött Il-76-os szállítógépekkel a Rómához közeli Pratica di Mare-i olasz katonai reptérre. A segítségnyújtásra Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, miután szombaton telefonon beszélt az olasz kormányfővel a járványhelyzetről.

Spanyolországban több mint 3500 újabb fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28 500-at - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: meghosszabbítják a szükségállapotot április 11-ig.
Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an haltak meg. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel.

Spanyolországban is marad a szükségállapot Forrás: AFP/Pau Barrena

Így alakult a helyzet a Balkánon

Az 1,8 milliós Koszovóban 28-ról 31-re nőtt vasárnap késő délutánig a fertőzöttek száma, egy 82 éves, szív- és tüdőbetegségekkel küzdő férfi pedig belehalt az új típusú koronavírus-fertőzésbe.
Bosznia-Hercegovinában nyolc határátkelő védelmét vette át a hadsereg, és karanténsátrakat állítottak fel, ahol a külföldről érkező boszniai állampolgároknak kötelezően 14 napot kell eltölteniük.

A kétmillió lakosú Észak-Macedóniában egy nő halt meg a fertőzés következtében.

A nyugat-balkáni országban vasárnapig 114 fertőzöttet regisztráltak. Szerbiában meghalt a második beteg is, reggel 8 óráig 188 fertőzöttet regisztráltak.

Romániában 433 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, 64 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Regisztrálták a Covid-19 első halálos áldozatait: egy 67 éves rákbeteg és egy 74 éves cukorbeteg, koronavírussal is fertőzött páciens halt meg. Románia vasárnap 22 órától lezárta határait a külföldiek előtt, az ország területén pedig éjszaka korlátozzák a kijárást, felfüggesztik a fogorvosi rendelők tevékenységét, a bevásárlóközpontokban csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, tisztítók, és állateledel kereskedések tarthatnak nyitva.

Hónapokig tarthat a vírusválság

"Önpusztítónak nevezte" Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, hogy még mindig sokan járkálnak az utcán. Cuomo bejelentette, hogy az államban vasárnap reggeli adatok szerint 15 168 főre emelkedett az új típusú koronavírussal fertőződöttek száma, s eddig 114 ember halt bele a vírus okozta betegségbe.

A kormányzó arra figyelmeztette a New York államban élőket, hogy a vírusválság akár hónapokig is elhúzódhat.

Egyetértve azzal, hogy az egyes tagállamok önállóan irányítsák a vírus és a betegség elleni küzdelmet, Cuomo sürgette, hogy a gyógyászati segédeszközökkel történő ellátást "államosítsák", vagyis azok beszerzését és elosztását csakis a szövetségi kormányzat kezelje. Andrew Cuomo szerint ugyanis így elkerülhető hogy az egyes tagállamok versenyezzenek egymással a gyártóknál, illetve a beszállítóknál.

Az Egyesült Államokban is jelentősen nő a fertőzöttek száma Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter a Fox televíziónak vasárnap adott interjújában arról beszélt, hogy a kormányzat pillanatnyilag nem tervezi a belföldi repülőjáratok felfüggesztését. Az Egyesült Államokban 38 757 fertőzöttet tartanak nyilván. Ezzel az Egyesült Államok - Kína és Olaszország után - a harmadik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve.

Ekkora változás volt a világban

Összességében 334 973-ra nőtt vasárnap a koronavírussal diagnosztizált emberek száma világszerte.

14 604-en haltak meg, és 97 588-an épültek fel. Szombathoz képest több mint 30 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, és 1597 ember halt meg.