Kijárási korlátozásokat vezetnek be Szaúd-Arábiában és Új-Zélandon is

COVID-19 Outbreak In New Zealand Christchurch NurPhoto Covid Covid19 Covid-19 MEDICINE AND HEALTH Social Issue Emergency Coronavirus Epidemy 2020 Covid DISEASE Infection Covid2020 Covid-19 Worldwide Emergency Health Issue Crisis EPIDEMIC Asiatic ASIA Infe
Aki csak teheti, alaposan bevásárol
Vágólapra másolva!
Részleges kijárási tilalom bevezetését jelentette be az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hétfőre virradóra Szaúd-Arábia és Új-Zéland kormánya is.
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök arról számolt be, hogy országában a következő 48 órában elrendelik a legmagasabb szintű készültséget, keddtől bezárják az iskolákat, felfüggesztik majd a nem nélkülözhetetlen szolgáltatásokat, nem fognak például kinyitni a bárok, a kávézók, az éttermek és a mozik, a szupermarketek, a gyógyszertárak viszont igen. "Új-Zéland felkészül az elszigetelődésre" - fogalmazott.

Aki csak teheti, alaposan bevásárol Forrás: AFP/NurPhoto/Sanka Vidanagama

Kijárási tilalom

Abdel-Azíz Szalmán szaúd-arábiai király közölte, hogy hétfőtől kijárási tilalmat léptetnek életbe este 7 óra és reggel 6 óra között, kezdetben három hétre. Rijád pénteken felfüggesztette a hazai és a nemzetközi repülőjáratokat, leállította továbbá a busz- és taxiközlekedést.

Leállnak a repülők

Az Egyesült Arab Emírségek is szigorított az óvintézkedéseken, az országban két hétre leállították a kereskedelmi repülőjáratok fogadását és indítását, és otthon maradásra szólították fel a lakosságot. A tájékoztatás szerint bezárják a bevásárlóközpontokat, éttermeket, plázákat és egyéb, nem létfontosságú vállalkozásokat.

Elkerülhetetlen az olimpia halasztása

Eközben Abe Sindzó japán kormányfő kijelentette, elkerülhetetlenné válhat a nyárra tervezett tokiói olimpia elhalasztása, amennyiben annak teljes körű megtartása nem lesz lehetséges. Leszögezte ugyanakkor: a lemondás nem opció.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a következő hetekben mérlegeli a helyzetet, és dönt az esetleges halasztásról. A Kanadai Olimpiai Bizottság úgy határozott, hogy a jelentős egészségügyi kockázatokra tekintettel nem küld sportolókat az idei versenyekre, az Ausztrál Olimpiai Bizottság alelnöke, Ian Chesterman pedig úgy vélekedett, hogy "nyilvánvalóan" nem lesznek megtartva a játékok júliusban.

Harvey Weinstein tesztje is pozitív

Az amerikai sajtó arról írt egy hivatalos bejelentésre hivatkozva, hogy pozitív lett a koronavírustesztje Harvey Weinstein egykori hollywoodi filmmogulnak, akit nemrégiben 23 év szabadságvesztésre ítélt a bíróság szexuális bűncselekmények miatt.

331 ezer fertőzött, 14 400 halott

Friss adatok szerint világszerte már több mint 331 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké pedig nagyjából 14 400-ra. Több tízezerre tehető a gyógyultak száma.
A világjárvány kiindulópontjának számító Kínából az utóbbi 24 órában csak 39 új esetet és hat halottat jelentettek. Ezen idő alatt Dél-Koreában 64 új fertőzöttet regisztráltak.