Az éhező macskákat is segítik Madridban

2020.03.24. 10:45

Sok száz macska került veszélybe a spanyol fővárosban, mivel a bezárt közparkokban élő állatokat a kijárási korlátozások miatt senki sem tudja etetni.

Mivel a madridi parkok több mint egy hete bezártak, a szabadban élő macskák hamarosan éhezni fognak - figyelmeztettek rá állatvédő aktivisták.

A problémát a hatóságok igyekeznek megoldani. Keddtől engedélyezték, hogy hivatalosan jelentkező önkéntes gondozók láthassák el az állatokat vízzel és élelemmel a főváros két legnagyobb parkjában, a Retiro parkban, és az I. János Károly parkban, a kijárási tilalom ellenére.
A madridi városvezetés engedélyezte, hogy a két nagy park hetente három napon 9 és 10 óra között kinyisson.

Védőruhába öltözött katona vezeti a katasztrófavédelmi egység járművét, amely a koronavírus-járvány gyors terjedése és az áldozatok növekvő száma miatt ideiglenesen halottasházzá alakított madridi műjégpályához megy 2020. március 23-ánForrás: MTI/AP/Bernat Armangue

A madridi városvezetés engedélyezte, hogy a két nagy park hetente három napon 9 és 10 óra között kinyisson. 

Becslések szerint a 125 hektáros Retiro parkban mintegy 300-400 macska él. 

Ellátásukról a Retiro Macskáinak Baráti Szövetsége elnevezésű csoport tagjai gondoskodnak.

Néptelen belvárosi utca Madridban 2020. március 22-énForrás: MTI/EPA-EFE/Kiko Huesca

Olaszország után Spanyolországot sújtja leginkább a koronavírus-járvány Európában. Keddre már több mint 35 ezer megerősített COVID-19 esetet és több mint 2300 halálos áldozatot tartottak számon. Március 15. óta a spanyolok csak vészhelyzetben és élelembeszerzés miatt hagyhatják el otthonukat.