Olaszországi koronavírusos betegeket vett át Németország

Coronavirus - Saxony MEDICINE AND HEALTH diseases Epidemics Saxony Italy Covid-19 AMBULANCE Patients Doctors, koronavírus, Németország, Olaszország, olasz beteg, repülőtér
dpatop - 24 March 2020, Saxony, Schkeuditz: Corona patients from Italy landed at Leipzig/Halle Airport in the early hours of the morning using a military aircraft of the type "Lockheed C-130 Hercules" belonging to the Italian Air Force. Saxony wants to admit the patients at the hospitals in Leipzig, Dresden and Coswig and is thus responding to a request from the Italian government in Rome. Photo: Peter Endig/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány. Emiatt Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik segíteni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében. A kezelésre átvett olaszországi betegek kedd hajnalban érkeztek meg.
Vágólapra másolva!

Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök előző napi nyilatkozatában azt mondta, hogy nemcsak az olasz kormány kérésének tesznek eleget, hanem

értékes tapasztalatokat szereznek a Covid-19 betegség kezelésében.

A járványban szintén erősen sújtott Franciaországgal határos Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány kormánya a napokban felajánlotta a francia partnereknek, hogy tőlük is átvesznek súlyos állapotban lévő betegeket.

Az olasz betegek megérkezése a németországi Lipcse/Halle repülőtérre március 24-én Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Endig

Németországban kedd délelőtt 29.056 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 4183 esettel - 16,8 százalékkal - több az egy nappal korábbi 24.873-nál. A növekedés mértéke ugyan meghaladja a hét végén mért 11-12 százalék körüli szintet, de elmarad a megelőző időszak egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli növekedésétől.

Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához.

A halálos áldozatok száma Németországban a hétfői 92 után 123-ra emelkedett.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője hétfői berlini tájékoztatóján azt mondta:

A március 16. óta bevezetett és folyamatosan szigorított korlátozások is a járvány lassítását szolgálják, a cél a cseppfertőzéssel terjedő vírus feltartóztatása az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok csökkentésével. A legutóbbi, hétfőn elrendelt szigorítás szerint csak nyomós okból lehet elmenni otthonról, és

mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen,

vagy azokkal az emberekkel, akikkel együtt él. A többiektől legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani. A szabály egyelőre két hétig érvényes. Betartását ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet.

Idős pár a Branderburgi kapunál Berlinben március 23-án Forrás: AFP/Odd Andersen

A német lakosság 95 százaléka helyesli az előírást, és csupán 3 százaléka utasítja el - mutatta ki egy közvélemény-kutatás, amelyet az ARD országos köztelevízió megbízásából végeztek. Az infratest dimap kutatóintézet felmérése azt is kimutatta, hogy a lakosság 55 százaléka "erősen" vagy "nagyon erősen" tart a fertőzéstől.

Hollandia

A holland kormány június elsejéig meghosszabbította a közösségi összejövetelek, rendezvények tilalmát, és 400-tól 4000 euróig terjedő pénzbüntetést helyezett kilátásba a tilalmat megszegők számára.

- mondta Mark Rutte holland miniszterelnök az emberek közötti távolságtartás mértékére utalva.

Az intézkedések szigorítására azért volt szükség, mert az elmúlt napok kellemes időjárása miatt Hollandia népszerű kirándulóhelyei és parkjai megteltek emberekkel annak ellenére, hogy a hatóságok elrendelték, hogy az emberek tartsanak legalább másfél méter távolságot egymástól szabadtéri helyszíneken is, és tartózkodjanak a nem feltétlenül szükséges utazásoktól.

Amszterdam, 2020. március 16. Hosszú sor áll egy marihuánát árusító amszterdami üzlet előtt 2020. március 16-án, miután Bruno Bruins holland egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az iskolákat, a kávézókat, az éttermeket és a marihuánaboltokat bezárják a koronavírus terjedése miatt Forrás: MTI/AP/Peter Dejong

Sajtóforrások szerint a holland miniszterelnök is megdöbbent azon, hogy ennyien nem tartják be az előírásokat.

Hollandiában a múlt hétvégén közel kétezerrel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Keddi adatok szerint 4749 beteget tartanak nyilván, ami hétfői adatokhoz képest több mint 500 új fertőzöttet jelent. A hétvégén több mint százan meghaltak a járvány okozta megbetegedésben, ezzel 213-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Eddig mindössze ketten gyógyultak fel.

Belgium

Belgiumban a legutolsó adatok szerint 88-an haltak bele a betegségbe, amely eddig 3743 embert fertőzött meg, és egyelőre gyorsul a járvány terjedése.

A fertőzöttek száma az elmúlt 10 napban meredeken emelkedett, és több mint a tízszeresére nőtt.

A belga hatóságok 401 gyógyultat tartanak számon.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy szupermarket előtt a belgiumi Drogenbosban 2020. március 18-án Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Legfrissebb adatok szerint a mintegy félmillió lakosú Luxemburgban hétfőről keddre majdnem száz új fertőzöttet regisztráltak, 875 betegről tudnak. A hétvége óta megkettőződött, nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma, és hatan felgyógyultak a koronavírus okozta betegségből.