Sebastian Kurz azt mondta, az adatok és a tények függvényében dől majd el, mikor lehet visszavonni az új koronavírus miatt Ausztriában bevezetett óvintézkedéseket. Az osztrák kancellár a keddi bécsi sajtótájékoztatóján jelentette ezt be azt követően, hogy beszámolt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértékéről, illetve a szükséges teendőkről.

Ügyelni kell arra, hogy ne növekedjen ismét nagymértékben a betegek száma – mondta Sebastian Kurz, aki szerint várhatóan

péntekig elegendő adat áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy eldöntsék, meddig lesznek érvényben az óvintézkedések.

A politikus ugyanakkor azt is mondta, a cél az, hogy az óvintézkedések tervezett végső határidejétől, április 14-től fokozatosan visszavonják őket, de egyik napról a másikra nem tér vissza az élet a régi kerékvágásba.

Maszkot viselő rendőrök AusztriábanForrás: AFP/Johann Groder

Sebastian Kurz elmondta azt is, hogy míg a betegség terjedésének első fázisában az elvégzett koronavírustesztek 1-3 százaléka lett pozitív, addig jelenleg kétezerből 600 teszt mutat fertőzést.

Ez azt jelzi, hogy a betegek száma gyorsabban növekedett az elvégzett tesztek számánál.

A kancellár a célok között említette, hogy naponta 15 ezer tesztet végezzenek el. Megjegyezte, hogy a gyorsteszt százezrek számára jelent lehetőséget. Azt is mondta, a szabályok betartása mellett védőfelszerelésekre is szükség van; az elkövetkező napokban Németországból, Malajziából és Kínából érkeznek felszerelések Ausztriába. A cégek, vállalkozások figyelmét pedig arra hívta fel, hogy az elbocsátások helyett éljenek a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségével.

Sebastian KurzForrás: AFP/Alex Halada

Rudi Anschober egészségügyi miniszter azt mondta, hogy lassult a koronavírus-fertőzés növekedésének mértéke: míg két hete még egy nap alatt 35-40 százalékkal nőtt a betegek száma, addig jelenleg naponta 20 százalékkal több beteget regisztrálnak.

Ez azt mutatja, hogy valami elindult

- mondta a tárcavezető. Arról is beszélt, hogy kedden 4742 új esetet diagnosztizáltak: a betegek többségénél (95,5 százalék) a betegség enyhe lefolyású, ezért ők otthon vannak. A fertőzöttek 3,4 százalékát kórházban, 0,4 százalékát intenzív osztályon ápolják.

Kamionok sorban állnak a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében 2020. március 18-ánForrás: MTI/AP/Ronald Zak

Karl Nehammer belügyminiszter bejelentette, hogy a határokon helyreállt a rend. Ausztria a jövőben "határmenedzsment" segítségével szabályozza a határain áthaladni szándékozó forgalmat: ha például Magyarország lezárja a határait, akkor Ausztria a német-osztrák határszakaszon visszatartja azokat, akik várhatóan Magyarországon szeretnének átutazni, így elkerülhető a forgalmi dugó kialakulása.