Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben

2020.03.24. 09:32

Szinte teljes kijárási tilalom lép életbe Izraelben az ismert fertőzöttek számának további jelentős emelkedése után, és a járványügyi bizottság megalakításával megkezdte működését a március elején megválasztott új törvényhozás - jelentette kedden a helyi média.

A nyilvántartott betegek száma egy nap alatt több mint kétszázzal nőtt, 1651-re emelkedett, és közülük 31-en súlyos, lélegeztetőgépen lévő betegek, hárman pedig közvetlen életveszélyben vannak  az egészségügyi minisztérium jelentése szerint. 

Az új koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel egy járókelő Tel-Avivban 2020. március 16-ánForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az egészségügyi minisztérium teljes kijárási tilalmat kért, de a pénzügyminisztérium a gazdaság teljes összeomlásától tartva tiltakozott, és végül a kormány hétórás, videóbeszélgetésen zajló vitája után kompromisszum született. A döntések szerint további szigorú korlátozásokat vezettek be a lakosságra nézve, de tovább működhetnek a fontosabb gazdasági egységek. 

Keddtől az egyelőre egy hétig tartó új rendelkezések szerint a házon kívüli sportolás és a kutyasétáltatás is kizárólag a lakóhelytől legfeljebb ötven méter távolságra történhet.  Ennél messzebbre csakis munkavégzés, élelem és gyógyszervásárlás miatt lehet elhagyni az otthonokat, és csakis az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lesznek nyitva. A közösségi közlekedés is fokozatosan leáll, és a személyautókban is csak egy ember utazhat.

Az új koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel egy utas egy tel-avivi buszmegállóbanForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az ország kórházaiban dolgozó, több mint száz osztályvezető főorvos levelet intézett Reuven Rivlin államelnökhöz, amelyben a beavatkozását kérik annak érdekében, hogy a koronavírus egészségügyi vonatkozásait jelenleg irányító Mose Bar Sziman-Tov, az egészségügyi minisztérium igazgatója helyett orvos álljon az egészségügyi rendszer élére, aki hozzáértőbb módon kezelheti a válságot. A levél szerint a szinte napi rendszerességgel tartott sajtótájékoztatókon ismertetett helyzettel szemben a kórházakban gyakran hiányoznak a vírussal szemben a személyzetet védő alapvető eszközök is.

Tel-Aviv után kedden Haifán, Beér-Seván és Jeruzsálemben is megnyílik a mentőszolgálat működtetésével olyan állomás, ahol előzetes egyeztetés után a betegség tüneteit mutató izraeliek autóikkal áthajthatnak az erre a célra felállított sátrakon, amelyekben néhány perc alatt mintát vesznek tőlük a fertőzöttséget kimutató teszthez. 

Izrael hétfőn este két repülőgépen hazaszállította Olaszországból az ezt kérő állampolgárait. 

Rendkívüli biztonsági óvintézkedések közepette vitték a több mint háromszáz utast Tel-Avivba, majd onnan a Genezáreti-tó, helyi nevén a Kineret partján lévő szállodához.