Hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját Szlovákiában, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek száma magasabb volt, mint vasárnap (7 eset), ugyanakkor kevesebb mint fele a szombaton regisztrált 41 új betegnek.

Pozsonyi tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenekForrás: AFP/Vladimir Simicek

Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, köztük azt, hogy kényszerhelyzetet hirdet a kormány a szociális intézményekben, köztük a nyugdíjasotthonokban is. 

Keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie. 

Vasárnaponként pedig még az eddig szinte egyedüliként nyitva tartó élelmiszerüzletek, drogériák, trafikok és állateledel-kereskedések is bezárnak. A 65 évesnél idősebbek számára külön vásárlási időszakokat határoztak meg, ez reggel 9-től délig tart.

Branislav Gröhling oktatási miniszter kedden bejelentette, az iskolák a héthetes zárvatartás után sem nyitnak ki újra, ahogyan az óvodák is. Ebben a tanévben elmaradnak az írásbeli érettségi vizsgák is, a szóbeliket pedig akkor pótolják, ha újra elkezdődött a tanítás. „Szeretnénk, ha az érettségi előtt álló diákok még ebben az évben, legkésőbb június 31-ig leérettségiznének" - idézte a minisztert a Paraméter. Hozzátette, elhalasztják a diákok beiratkozását is.

Lengyelország

Hétfő reggelig 766 Covid-19 fertőzést regisztráltak Lengyelországban, azaz 24 óra alatt 117-tel nőtt az ismert fertőzöttek száma. 

Eddig kilenc ember halt bele a betegségbe. 

A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről.

Hétfő reggelig 766 koronavírus-fertőzést regisztráltak LengyelországbanForrás: AFP/Odd Andersen

Az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12.000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

Csehország

Csehországban egy 45 éves rákbeteg férfi a járvány második áldozata - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden Prágában.

Ebben az országban az első fertőzést március elsején mutatták ki.

Kedd reggelre a fertőzések száma 1289-re emelkedett, közülük ketten meghaltak, nyolcan pedig meggyógyultak.

A laboratóriumokban 19.624 embert vizsgáltak meg.

Prágában kedden délelőtt összeült a cseh parlament alsóháza (képviselőház), hogy megvitassa a kormány által elfogadott, koronavírussal kapcsolatos rendkívüli szociális és gazdasági intézkedéseket.

Maszkot viselő nő a kiürült Károly hídon március 16-ánForrás: AFP/Michal Cizek

A hatályos szabályok szerint szükségállapot idején a parlament csak a kormány előterjesztéseiről tárgyalhat.

Andrej Babis miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy kormánya tevékenységének jelenleg három fő célja van: megvédeni az emberek egészségét, segíteni az embereknek, a vállalkozóknak és a gazdaságnak megbirkózni a problémákkal, valamint mindent megtenni annak érdekében, hogy az élet a lehetőségek szerint minél hamarabb visszatérjen a természetes medrébe.

A kormány a válsághelyzetet és a törvényalkotási szükséghelyzetet semmilyen körülmények közepette nem kívánja hatalmának megerősítésére kihasználni

- mondta a kormányfő.

Ugyanakkor felajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy küldjenek képviselőket az országos válságstábba, mert közös erővel könnyebben úrrá lehet lenni a helyzeten. Babis délután találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel.

Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-ánForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A kormány egyebek között javasolja a parlamentnek, hogy az idei évre tervezett 40 milliárd koronás költségvetési hiányt emeljék fel 200 milliárd koronára, illetve hogy a járvány sújtotta vállalatok alkalmazottai fizetésének egy részét az állam vállalja magára.