Egyre többen követelik, hogy az EU a környezetvédelmi pénzeket a járvány hatásainak enyhítésére fordítsa

2020.03.27. 23:31

A kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Iulian Dumitrescu szenátor nyílt levélben arra kér valamennyi romániai európai parlamenti képviselőt, hogy tekintettel a koronavírus-járványra, támogassák az EP-ben az európai környezetvédelmi megállapodásra (European Green Deal) fordítandó 1000 milliárd euró átirányítását a világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Ezen a véleményen van Andrej Babis cseh miniszterelnök is.

Iulian Dumitrescu a hatalmon lévő, EPP-tag Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik legbefolyásosabb vezetőjének számít. A párton belül az üzleti környezetért és civil társadalomért felelős első alelnöki tisztséget tölti be. Továbbá tagja a román parlament felsőházaként működő szenátusnak.

Kedden, a közösségi oldalán nyílt levélben fordult az összes romániai európai parlamenti képviselőhöz (tehát nem csak a saját pártjához tartozókhoz), amelyeknek tartalmát G4Media hírportál szemlézte.

Iulian Dumitrescu arra kérte őket, hogy az Európai Parlamentben támogassák az európai környezetvédelmi megállapodásra (European Green Deal) fordítandó 1000 milliárd euró egy nagyon jelentős részének az átirányítását az új típusú koronavírus okozta világjárvány, és főleg annak a gazdasági hatásai következtében keletkezett károk enyhítésére.

A román politikus véleménye alapján, a legkívánatosabb az lenne, ha a Green Deal-t egyelőre elfelejtenénk, és az 1000 milliárdot az Európai Unió pandémia után újjáépítésére fordítanánk, ellenkező esetben elképzelhető, hogy már nem is marad meg az EU, amit későbbi zölddé szeretnénk változtatni.

A COVID-19 vírust az EU „fekete hattyújának" nevezte, amelynek ma még beláthatatlan gazdasági és szociális hatásai lehetnek.

Dumitrescu szerint a járvány elmúlta után nem térhetünk vissza a régi Európához, hanem egy újat kell felépítsünk, amely végre választ adhatna korunk kihívásaira.

Az új Európa létrehozását pedig kezdhetnénk úgy, hogy meghallgatjuk és figyelembe vesszük az állampolgárok kívánságait. Ez értelemszerűen az unió csúcsvezetőségére is kellene vonatkozzon – fűzte hozzá.

Iulian Dumitrescu arra kérte a romániai EP-képviselőket, hogy beszéljenek valamennyi EP-frakció vezetőivel a Green Deal leállításáról és az erre szánt forrásoknak a koronavírus okozta negatív gazdasági hatások mérséklésére való ráfordításáról.

Szerinte az Európai Bizottság eddig nagyon keveset költött a világjárvány európai szakasza hatásainak a tompítására.

Végül kifejtette, hogy a következő EU-s költségvetési ciklus forrásainak az elosztásánál ne hagyják figyelmen kívül az európai polgárok, azaz a románok, az olaszok, a franciák, a spanyolok, a németek és mások észrevételeit, annak érdekében, hogy egy újjáépült és prosperáló Európai Unióban élhessünk.

A román kormánypárt vezető politikusa nincs egyedül ezzel a véleményével.

Hétfőn újságíróknak nyilatkozva Andrej Babis cseh miniszterelnök (ANO-Renew Europe) kijelentette, hogy Európa el kellene felejtse a környezetvédelmi megállapodást, helyette pedig a koronavírus okozta válság megoldására kellene koncentrálnia. Ennél bővebben azonban nem részletezte álláspontját Babis.

Andrej BabisForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen forrásokból kellene kezelni a koronavírus okozta világjárvány Európára nehezedő negatív konstellációit, megoszlanak a különböző vélemények Brüsszelben és Strasbourgban.

A német Ursula von der Leyen (CDU-EPP) bizottsági elnök például a napokban arról beszélt, hogy az EU-s források durván 70 százalékát jelentő Kohéziós Alapból lenne jó átirányítani pénzeket válságkezelésre.

Ez viszont nagyon rosszul érintené a keleti tagállamokat, mert ezek a források nem járványok hatásainak a tompítására, hanem az elmaradottabb régiók felzárkóztatására lettek megalkotva.
Nem véletlenül tiltakozik a javaslat ellen Kelet-Közép-Európa két jelentős tagállamának, Romániának és Csehországnak a kormánypártja.

Ugyanakkor Románia nem feltétlenül lenne Brüsszel környezetvédelmi politikájának a vesztese, mert a jelenlegi tervek alapján a Green Deal-ből 757 millió eurót kapna, papíron a harmadik legtöbbet, Lengyelország (2 millió euró) és Németország (877 millió euró) után.

Azonban az nem világos, hogy miért az EU leggazdagabb és legerősebb tagállama, Németország kapná a második legtöbbet.

Fontos leszögezni, hogy nincs még semmilyen döntés arról, hogy pontosan milyen forrásból finanszírozná Brüsszel a járvány utáni újjáépítést.

Arról, hogy az EU ciprusi egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides (DISY-EPP) asszony, hogyan „kezeli" a koronavírus okozta válsághelyzetet, itt olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK