Dániában terrorcselekmény előkészítése miatt vádat emeltek egy iráni származású norvég állampolgár ellen, aki az iráni hírszerzésnek segített egy politikai gyilkosság megtervezésében - mondta el Lise-Lotte Nilas államügyész szerdán Koppenhágában.

A 40 éves, iráni származású norvég állampolgárt 2018 októberében tartóztatták le. Pere május 1-jén kezdődik a dán fővárostól nyugatra található Roskildében.

A vádirat szerint a vádlott információt gyűjtött és adott tovább az iráni titkosszolgálatnak. Ezt arra használták volna, hogy meggyilkoljanak egy Dániában élő iráni arab ellenzéki politikust.

Teherán tagadta a vádakat.

Egy szakadár csoport tagja volt a célpont

A dániai titkosszolgálat 2018 őszén nagyszabású rendőri akciót indított a merénylet megakadályozására, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is. A dán rendőrség munkáját a svéd és norvég hírszerzés is segítette.

A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egyik vezetője lett volna, aki az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulás tagja. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán a csoportot tette felelőssé azért a támadásért, amelyet 2018-ban hajtottak végre egy ahvázi katonai díszszemle során. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.