Terrorcselekmény előkészítésével vádolnak egy férfit Dániában

bilincs, elítélt,  börtön, zárka, büntetésvégrehajtás, illusztráció
Szolnok, 2013. augusztus 12. Az ajtó nyitására váró, megbilincselt fogvatartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Szolnokon 2013. augusztus 8-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Dániában terrorcselekmény előkészítése miatt vádat emeltek egy iráni származású norvég állampolgár ellen, aki az iráni hírszerzésnek segített egy politikai gyilkosság megtervezésében - mondta el Lise-Lotte Nilas államügyész szerdán Koppenhágában.
Vágólapra másolva!

A 40 éves, iráni származású norvég állampolgárt 2018 októberében tartóztatták le. Pere május 1-jén kezdődik a dán fővárostól nyugatra található Roskildében.

A vádirat szerint a vádlott

információt gyűjtött és adott tovább az iráni titkosszolgálatnak.

Ezt arra használták volna, hogy meggyilkoljanak egy Dániában élő iráni arab ellenzéki politikust.

Teherán tagadta a vádakat.

Egy szakadár csoport tagja volt a célpont

A dániai titkosszolgálat 2018 őszén nagyszabású rendőri akciót indított a merénylet megakadályozására, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is.

A dán rendőrség munkáját a svéd és norvég hírszerzés is segítette.

A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egyik vezetője lett volna, aki az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulás tagja. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán a csoportot tette felelőssé azért a támadásért, amelyet 2018-ban hajtottak végre egy ahvázi katonai díszszemle során. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.