Egy nap alatt 738-an haltak meg koronavírus fertőzésben Spanyolországban

SÁNCHEZ, Pedro
A koronavírus-járvány terjedése miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak dolgoznak a madridi Ifema kongresszusi központban kialakított ideiglenes sürgősségi kórházban 2020. március 22-én.
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál többen, 738-an haltak meg a koronavírusban 24 óra alatt Spanyolországban.
Vágólapra másolva!

738 halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak az elmúlt 24 órában Spanyolországban. Ez a legnagyobb emelkedés, mióta a vírus felbukkant az országban - írja a Reuters.

Spanyolországban már 3434-en haltak meg a fertőzés miatt Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint

a halálos áldozatok száma ezzel elérte a 3434-et.

Az országban eddig összesen 47 610 ember fertőződött meg.

Egyre növekszik a gyógyultak száma is, már 5367 kórházi kezelést kapott páciens épült fel.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi madridi sajtótájékoztatóján a modellszámításokra hivatkozva

azt valószínűsítette, hogy a járvány most, ezekben a napokban tetőzik.

Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések, orvosi maszkok, kesztyűk, köpenyek nagy mennyiségű utánpótlása.

Védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak dolgoznak a madridi Ifema kongresszusi központban kialakított ideiglenes sürgősségi kórházban 2020. március 22-én. Forrás: MTI/EPA-EFE/Madridi Regionális Kormány

Miguel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke bejelentette: Spanyolország a NATO segítségét kérte a védőeszközök beszerzéséhez a szervezet Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központján keresztül.

A dél-európai ország ezekből az egészségügyi felszerelésekből több szállítmányt kapott és vár is még Kínából, a legutóbbi vásárlás értéke 432 millió euró - tájékoztatott Salvador Illa egészségügyi miniszter.
Spanyolország az Európai Unió segítségére is számíthat - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az El País című napilapnak adott interjújában. Twitter-oldalán pedig részletesebben is kifejtette, hogy

két hét múlva a spanyol kórházakban lehetnek azok az egészségügyi felszerelések, amelyek uniós közbeszerzése folyamatban van.

Drónnal fertőtleníti egy köztisztasági dolgozó a dél-spanyolországi Córdoba utcáit 2020. március 24-én. Forrás: MTI/EPA/Salas

Több spanyol nagyvállalat, mint például a Santander bank, a BBVA bank, a Telefónica távközlési szolgáltató és az Iberdrola áramszolgáltató pénzügyi alapot hozott létre egészségügyi felszerelések vásárlásra, cégenként 25 millió eurós hozzájárulással.

A spanyol fővárosban szerdán megkezdődik a létfontosságú ágazatokban dolgozók koronavírus-tesztelése. Mások mellett a rendőrség, a mentőszolgáltat, a tűzoltóság és a háziorvosi szolgálat munkatársainak vizsgálatát végzik el, hogy időben kiszűrjék az esetleges fertőzéseket.

A madridi tartományban, ahol eddig a legtöbb fertőzöttet regisztrálták, a helyi kormány arra tett javaslatot, hogy

a járvány elmúltával egy emlékművet állítsanak az áldozatok emlékére és az egészségügyi dolgozók munkájának elismerésére.