Börtönbiznisz Franciaországban: 31 rab feljelentette az államot, mert nem biztosítják a börtönben, hogy egy méter távolság legyen minden rab között

Vágólapra másolva!
Olaszország és Spanyolország után Franciaországban a legelkeserítőbb a koronavírus-helyzet. Az elkésett intézkedések, az olasz-francia határzár bevezetésének hetekig tartó elutasítása vagy éppen a járvány közben megtartott önkormányzati választás miatt drámai a helyzet. Több mint 25 ezer fertőzött, és 1331 halott - döntő többségük 70 évesnél idősebb ember. De most az egyik legkeményebb dél-francia börtön fogvatartottjai gondolták úgy, hogy eljött a legalkalmasabb pillanat, hogy bepereljék az államot.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem maguktól gondolták ezt, hiszen van egy közös ügyvédjük: Khadija Aoudia. 31 - zömében erőszakos bűncselekményekért, hosszú időre elítélt - rabot képvisel. Fő kifogásuk, hogy a börtönben nem biztosítják számukra, hogy egy méternél ne kerülhessen közelebb senki a másikhoz. Ezen kívül hiányolják a többszöri kézmosás lehetőségét és a maszkot is.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a francia börtönök a legsürgősebb védőintézkedést egyébként megtették, nem látogathatják a rabokat, hogy kívülről senki ne hozza be a koronavírust.

Sokan felháborodtak a per miatt - főleg, hogy éppen most fognak kiengedni 5 ezer rabot francia börtönökből a büntetés lejárta előtt, a koronavírus miatt - , az ügyvédnő a Midi Libre-nak gyorsan nyilatkozott és azt mondta, hogy a börtönőrök egészsége sem biztosított (vagyis, hogy voltaképpen miattuk is perel - bár kizárólag csak rabokat képvisel). És állítása szerint nem mindegyik általa képviselt rab Nimes-ben van, hanem kisebb börtönökben is. Ez annyiban érdekes, hogy kisebb börtönökben általában nem a legveszedelmesebb bűnözőket tartják.