Több országban is tetőzik vagy lassul a járvány Európában

Torino, 2020. március 22. Járőröző katonák egy idős párral beszélgetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a mozgást korlátozó tilalom idején Torinóban 2020. március 22-én. Olaszországban eddig 59138 fertőzött személyt regisztráltak, a halálos áldozatok száma 5476-ra emelkedett. Az elhunytak száma az előző napi 793-ről 651-re csökkent. MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco
Vágólapra másolva!
Egymás után jelentik be az újabb szigorító intézkedéseket Európa országai a járvány miatt. Szerda estére 462 ezren fertőződtek meg igazoltan világszerte a koronavírussal és több mint 20 ezren haltak meg a betegségben. Az eddig legtöbb fertőzöttet mutató Kínát rohamosan közelíti az olasz és az amerikai és spanyol esetszám, és az olasz után ma már a spanyol halálozási szám is megelőzheti a kínait. Magyarországon 226-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá meghalt egy brit beteg, a brit nagykövethelyettes.
Vágólapra másolva!

Szerdán is folytatódott világszerte a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Magyarországon 226-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt egy brit beteg, a brit nagykövethelyettes, akinek több súlyos betegsége volt.

Magyarországon a Mol Magyarország is segíti a kórházak fertőtlenítőszerrel való ellátását - jelentette be az állami tulajdonú olaj- és gázipari vállalat ügyvezető igazgatója a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Ratatics Péter közölte:

Hozzátette: a készítményt először a kórházak, kiemelt közintézmények, a nagyüzemi felhasználók kapják meg, a tervek szerint két hét múlva pedig a kiskereskedelemben is elérhetővé teszik. A következő három hét - napi három műszakban folyó - termelése elegendő lesz az egész ország két-három hónapos fertőtlenítőszer-szükségletének fedezésére - ismertette Ratatics Péter, aki a kormánynak is köszönetet mondott az együttműködésért.

A bejelentés kapcsán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangoztatta:

Hozzátette, hogy a kezdeményezés kiváló példája a vállalati szektor és a kormány együttműködésének, továbbá annak is záloga, hogy "a járvány után minél hamarabb talpra állhassunk".

Olaszország túl lehet a csúcson

A leginkább érintett európai ország továbbra is Olaszország, ahol szerdán csökkent az új fertőzöttek és halálos áldozatok száma.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 5210- el emelkedett, négy nap óta csökkenő rendenciát mutat a fertőzések száma.

Spanyolországban már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében mint Kínában - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. A halálos áldozatok száma 3434, egy nap alatt 748-cal növekedett. A vizsgálatok eddig több mint 47 ezer esetben igazolták a fertőzést, közülük több mint 7900-zat az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak.

Egyre növekszik a gyógyultak száma is, már 5367 kórházi kezelést kapott páciens épült fel.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a modellszámításokra hivatkozva azt valószínűsítette, hogy a járvány most, ezekben a napokban tetőzik.

Miközben Franciaországban felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése, és Elzász után a párizsi kórházak is óriási nyomás alá kerültek, a kormány 25 gazdaságvédelmi, munkajogi és szociális rendeletet hirdetett ki szerdán annak érdekében, hogy a társadalom minden területe fel tudjon készülni a következő hetekben várható példátlan válsághelyzetre.

A szerda esti összesítés szerint 1100-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben meghaltak száma, ami 240-nel több, mint kedd este.

A járvány januári kezdete óta ez a legmagasabb növekedés 24 óra alatt. A 22 300 regisztrált beteg közül 10 176-an vannak kórházban, közülük 2516-an intenzív osztályokon, 434-gyel többen, mint az előző nap.

Lassul a járvány Németországban

Németországban némileg lassul a járványbár a fertőzöttek száma szerda estére meghaladta a 35 ezret, a halottak száma 181 volt. A vírus terjedése azonban így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon, a szövetségi kormány pótköltségvetést készített.

Ausztriában 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma;

ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re emelkedett. A legtöbb fertőzöttet - 1393-at - Tirolból jelentették.

Öten haltak meg Csehországban, tízen meggyógyultak

Csehországban ötre nőtt a halálos áldozatok száma.Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Szerda reggelre a regisztrált fertőzöttek száma 1497-re emelkedett. A betegségből eddig tízen gyógyultak ki. A laboratóriumokban 22 600 embert vizsgáltak meg.

Franciaországban is üresek az utcák Forrás: AFP/Philippe Lopez

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet a hagyományos iskolai tanításban eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornák közvetítésével csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

Lengyelországban szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Romániában szerda délben életbe léptek a kijárásra vonatkozó, a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorítások, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon. Szerda délig 13 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma meghaladta a 900-at.

Fizetett munkaszünet lesz Oroszországban

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyúttal bejelentette, hogy elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást. Putyin emellett egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására.

Boszniában már 166 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, hárman pedig meghaltak a Covid-19 betegség következtében.

Montenegróban szerdára hirtelen megugrott a betegek száma, aznap már 47, egy nappal korábban viszont még hússzal kevesebb beteget vettek nyilvántartásba.

Szerbiában néhány napja már a csoportos megbetegedések szakaszában van a járvány, a szakértők szerint ezt hamarosan a tömeges megbetegedések követik majd.

Izraelben is nagyon szigorú intézkedések léptek életbe Forrás: AFP/Jack Guez

Több mint 2000 fertőzött Iránban

A Közel-Keleten több mint 31 ezren fertőződtek meg a vírussal, többségük Iránban. Az egyetlen ország a térségben, ahonnan eddig még nem jelentettek koronavírus-fertőzést, Jemen, ahol 2014 óta dúl polgárháború. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ideiglenes adómentesség bevezetését kérte a közel-keleti országoktól.

Iránban - ahol a járvány a legtöbb áldozatot követelte a Közel-Keleten - szerdára 2077-re nőtt a halálos áldozatok száma.


Izraelben szerdára 2030 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, és 5-re nőtt a halálos áldozatok száma, többen súlyos állapotban vannak.

Az egészségügyi hatóságok a megbetegedések számának jelentős növekedésétől tartanak,

így az ország az utóbbi hetekben jelentős, ezres nagyságrendben újabb lélegeztetőgépeket rendelt.

Súlyos a helyzet New Yorkban, érkeznek a segélycsomagok

Azt akarjuk, hogy Amerika olyan legyen, mint New York állam? - tette fe la kérdést Andrew Cuomo, New York kormányzója. Cuomo kifejtette: az általa irányított tagállamban kialakult helyzet figyelmeztető lehet az Egyesült Államok egésze számára. "Mi vagyunk az a jövő, amely a tiétek is lehet" - mondta drámai hangulatú sajtótájékoztatóján a politikus.

A kormányzó mindazonáltal leszögezte

: az államba folyamatosan érkeznek a gyógyászati segédeszközök, és a mintegy kétezer milliárd dolláros segélycsomagból - amelyről szerdára virradóra született kétpárti megállapodás a kongresszusban - New York állam csaknem 4 milliárd dollárt kap

az új típusú koronavírus terjedésének féken tartására és a betegek kezelésére.

Kritikus a helyzet New Yorkban is Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Károly trónörökös tesztje pozitív lett

Károly brit trónörökös szervezetében is kimutatták a Covid-19 megbetegedést okozó új koronavírust - jelentette be a walesi herceg londoni hivatala. A Clarence House közleménye szerint a 71 esztendős trónörökös tünetei enyhék, és egészségi állapota a fertőzéstől eltekintve jó. A tájékoztatás szerint Károly feleségét, Kamilla cornwalli hercegnőt is megvizsgálták, de az ő koronavírustesztje negatív lett.

Negatív Angela Merkel német kancellár második koronavírus-tesztje, szervezetében továbbra sem mutatták ki a kórokozót.

A szövetségi kormány tájékoztatása szerint legközelebb a jövő hét elején végeznek el koronavírus-tesztet a kancelláron. Angela Merkel vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.