Az afgán kormány március végén megkezdheti a fogságba került tálibok szabadon engedését - írta a radikális iszlamista szervezet szóvivője szerdán.

"A tanácskozáson megállapodtunk, hogy a foglyok szabadon engedése gyakorlatilag március végéig elkezdődik" - hangsúlyozta Twitter-bejegyzésében Szuhail Sahín az afgán kormány és az ellene harcoló szélsőségesek képviselői között március 23-án Skype-vonalon tartott egyeztetésre utalva. A megbeszélésen a többi között a fogolycseréről, az erőszakcselekmények csökkentéséről, valamint a tartós tűzszünetről esett szó afgán hivatalos források szerint.

A kabuli vezetés egyik magas rangú tisztségviselője megerősítette, hogy a folyamat egy héten belül elkezdődhet.Elemzők szerint ez a fejlemény végre elháríthatja az akadályt a közvetlen béketárgyalások elől.

A tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez, amit az Egyesült Államok és a tálibok közt egy hónapja Dohában megkötött békemegállapodás is előír. Az afgánközi megbeszélések a múlt héten akadtak meg, mert a felek nem tudtak megegyezni egymással a fogolycsere lebonyolításában.

Asraf Gáni afgán elnök március közepén rendeletet adott ki, amellyel előkészítette 1500 tálib fogoly fokozatos szabadon bocsátását a béketárgyalások előtt,és kilátásba helyezte további 3500 fogoly elengedését egy második szakaszban, feltételek mellet.

Egyelőre azonban Kabul nem bocsátott szabadon foglyokat, és a tálibok - akik ragaszkodnak ehhez a feltételhez - továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat az afgán kormány erői ellen.