Öt év börtönt kaphat az a koronavírus-fertőzött, aki elhagyja a házi karantént

2020.03.25. 10:43

Súlyos büntetésről döntött kedd este az olasz kormány, amellyel azokat sújtanák, akik elhagyják a házi karantént, miközben tudják, hogy megfertőződtek a koronavírussal. Szigorúbban fogják bírságolni azokat is, akik különösebb indok nélkül az utcára mennek.

Drasztikusan emelte a kijárási korlátozásokat megszegők büntetését az olasz kormány, a kedd este megjelent kormányrendelet alapján. Azok, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük, de elhagyják a házi karantént, egytől öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak  - számolt be a dpa német hírügynökség. 

Giuseppe Conte miniszterelnök kedden azt is bejelentette, hogy szigorúbban bírságolják azokat, akik különösebb indok nélkül az utcára mennek. 400-tól 3000 euróig (több mint egy millió forint) terjedőre növelték a kiszabható bírságot. Eddig 200 euró és három hónap börtön volt a maximálisan kiszabható büntetés a kormány intézkedéseit megszegőkkel szemben. Conte hozzátette, lehetőséget kaptak a régiók, hogy a járványhelyzettől függően akár további intézkedéseket is hozzanak.

Járőröző katonák egy idős párral beszélgetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a mozgást korlátozó tilalom idején Torinóban 2020. március 22-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint a kijárási tilalom elrendelése óta eltelt két hétben, az olasz rendőrök több mint kétmillió embert igazoltattak, közülük pedig 100 ezret feljelentettek  a rendelkezések megsértése miatt. Voltak, akik a tiltás ellenére a járvány által súlyosan érintett északi országrészből délre próbáltak utazni rokonokhoz vagy a nyaralóikba, amit szigorúan megtiltottak.