A koronavírus-járvány ideje alatti mindennapokat meghatározó tárgyakat és az ebben az időszakban készült fotókat gyűjt a Bécs Múzeum, hogy később ezekből kiállítást rendezhessenek.

A gyűjtés két részből áll. Először a múzeum fotókat vár a koronavírus-járvány napjaiban használt legfontosabb tárgyakról, amelyből egy digitális naplót fognak készíteni.

A múzeum arról számolt be, hogy a felhívást követő első órákban már több mint 50 anyagot kaptak. A beküldőktől azt is kérik, pár mondatban írják le, hogy miért fontosak nekik a képeken látható tárgyak.

A következő szakaszban gyűjtenék össze a jövőbeli kiállítás anyagát, amely a tervek szerint 500 tárgyból állna. „Ez egy olyan kiállítás lenne, amely még évszázadok múlva is be tudná mutatni, hogy mi történt most” - mondta Matti Bunzl múzeumigazgató az osztrák közmédiának. Hozzátette, fontos lenne például a járvány után összegyűjteni azokat a lépcsőházi hirdetéseket, amelyekben az emberek felajánlják segítségüket a lakóknak, különben szerinte ezek örökre eltűnnének.

A koronavírus-járvány miatt kiürült belvárosi sétálóutca BécsbenForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Askin Kiyagan

Az igazgató arról is beszélt, hogy a járvány kitörésekor ők is megijedtek, de most már megpróbálnak visszatérni az eredeti feladatukhoz, a város történetének dokumentálásához.

Akár már néhány éven belül megnyithatják a kiállítást.